Nieuws Actueel

Goede toekomst winkeliers Koningstraat

Jarenlang verkeerde de Arnhemse Koningstraat in deplorabele staat. Maar de toekomst ziet er goed uit, meldt De Gelderlander.

Harry van der Ploeg | Foto: Marc Pluim 28 maart 2016

Koningstraat Arnhem

De Koningstraat in hartje Arnhem herrijst uit de crisis. In Building 026, tegenover stadhuis en Eusebiuskerk, brengen restaurant Osteria Vicini, woonspecialisten Meijer & Floor en het Giro d'Italia Informatiecentrum nieuw leven in de brouwerij.

De lente in"We gaan nu echt de lente in", zegt Robert Wittenberg, uitbater van het nieuwe Vicini en van overbuurman Dudok. Niets herinnert hier meer aan de sfeer van verval rond de verlaten bibliotheek van een paar jaar terug. Onder leiding van V8 Architecten uit Rotterdam werd het strenge gebouw gestript en herschapen tot een modern slagschip voor winkels, horeca en kantoren met veel lichtinval. Zo'n vastgoedreus vol krijgen na jaren van recessie en krimp is geen sinecure. Maar de kop is eraf bij 026. Ook elders in de Koningstraat is de leegstand teruggedrongen.

"Vicini maakt deel uit van de Dudok-groep", legt pionier Wittenberg uit. De formule oogstte al succes in Kralingen in Rotterdam en krijgt nu navolging in Arnhem. De keukenbrigade daagt de eerste nieuwsgierige gasten dezer dagen uit om met kritiek te komen op hun verse salades, pasta's en pizza's. De zoektocht naar de juiste menukaart gaat gepaard met oproepen om ook even binnen te wippen voor een afhaalmaaltijd voor thuis of op kantoor. Wittenberg droomt hardop van een bruisend voorjaar rond het bestuurlijk hart van de Gelderse hoofdstad. "Met zonovergoten terrassen aan weerszijden van de Koningstraat tussen Vicini en Dudok. Dan kunnen de mensen leuk naar elkaar zwaaien."

Nieuwe meubelzaakBij buurman Floor & Meijer zijn ze volop bezig om de nieuwe meubelzaak tot in de puntjes in te richten. "De 500 vierkante meter winkelruimte geeft ons veel meer armslag om te laten zien wat we in huis hebben en wat we kunnen", vertellen de woonspecialisten Elly Meijer en Robert Floor trots. De twee begonnen met hun zaak in Wageningen. Daarna hadden ze tien jaar lang een winkel in de Bakkerstraat. Elly heeft iets met Arnhem. "Ik ben gek op de stad. Ik hou van de reuring."

Het toppunt van reuring staat op stapel in het weekeinde van 7 en 8 mei, als de internationale wielerronde Giro d'Italia Arnhem op de kop zet. "Dan zitten we hier bij de start eerste rang", zegt Wittenberg.

In de zomer gloort op dezelfde plek een ratjetoe van cultuur en mode. Wittenberg somt activiteiten op van de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ, de Sonsbeek Beeldententoonstelling, Museum Arnhem en de Arnhemse Stockdagen. Hij broedt al op vergezichten: "Na zes uur 's avonds loopt de zuidelijke binnenstad leeg. Dat verandert als Focus Filmtheater op het Kerkplein verrijst en de Jansbeek er stroomt. Dan zitten we hier in een gebied waar mensen graag langer blijven."