Nieuws Actueel

Grootmetaal bereikt cao-akkoord, 9 procent loonsverhoging

Werknemers in de grootmetaal krijgen vanaf december in stappen 9 procent meer loon. Dat is een van de uitkomsten van de cao-onderhandelingen. Werkgevers en bonden kwamen in de nacht van woensdag op donderdag tot een akkoord. Onder de grootmetaal vallen onder meer vliegtuigonderdelenfabrikant Fokker, chipbedrijf ASML en vrachtwagenproducent Scania. De sector telt circa 150.000 medewerkers. Leden van de vakbond moeten nog wel instemmen met het akkoord.

ANP 22 september 2022

ANP220922144 1

Naast de loonsverhoging nemen werkgevers maandelijks 60 euro pensioenpremie extra voor hun rekening. Daarmee gaan werknemers met een modaal inkomen er nog eens 2 procent op vooruit. Voor medewerkers met een lager loon ligt dat percentage hoger.

Bij de onderhandelingen over de vorige cao werd nog maandenlang gestaakt, onder meer bij Tata Steel Nederland en Scania. Ook eerdere cao’s kwamen moeizaam tot stand. ASML weet dat eerder aan het feit dat de sector bestaat uit verschillende bedrijven, van kleine scheepsbouwers tot leveranciers van keukens.

Volgens bestuurder van FNV Metaal Albert Kuiper is het onderhandelingstraject dit jaar anders verlopen. Hij schrijft dat toe aan "deze tijd waarin veel mensen de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen". Volgens hem moesten vakbonden en werkgevers daarom snel tot een akkoord komen. "Met dit akkoord wordt het dagelijks leven voor alle 150.000 werknemers beter betaalbaar", aldus Kuiper.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws