Nieuws Actueel

Dit is de grootste wapenwinkel van Nederland

Pistolen, revolvers, karabijnen en semiautomatische wapens. De grootste wapenhandel van Nederland zit in Staphorst. AD ging langs voor een interview.

Eelco Kuiken | Foto: Martijn Bijzitter 31 januari 2019

Wapenhandel staphorst

Soms worden Leonard en Gerrit Krale er kriegel van. Als er ergens in het buitenland een aanslag is gepleegd, bellen de media naar hun bedrijf in Staphorst. ,,Hier zijn inderdaad ook vuurwapens te koop in alle soorten en maten. Dan moeten wij voor een camera uitleggen dat het zo'n vaart niet loopt.’’ De vraagsteller weet duidelijk niet waar hij het over heeft, vinden de Krales. ,,Wij doen het puur voor de sportschutters en jagers. En bovendien is het zo dat je jaren verder bent voor je een wapen mag kopen. Bijna nergens is het zo streng geregeld als hier.’’

Krale is een begrip in het land van de sportschutter, jager en tegenwoordig ook outdoorliefhebber. Nederland telt alleen al veertigduizend sportschutters die met een vuur- of luchtwapen schieten. Ze weten allemaal de weg naar Staphorst te vinden. Revolvers, pistolen, langeafstandsgeweren en semiautomatische wapens en toebehoren, alles is hier te zien en te koop, ook veel luchtwapens. De prijs voor een vuurwapen start bij 300 euro en kan oplopen tot duizenden euro's. Een luchtbuks start bij 200 euro.

Lees ook: Dordtse groothandel groeit uit tot wereldspeler met jaaromzet van 1,5 miljard euro

Nieuwbouw

Het Staphorster bedrijf bestaat 119 jaar en is onlangs verhuisd naar een onderkomen van 3800 vierkante meter aan de Achthoevenweg, met een winkel van 1400 vierkante meter. De afgelopen tientallen jaren zat de zaak onopvallend aan de Burgemeester van de Walstraat. Met inmiddels twintig medewerkers, klanten uit de hele Benelux en bestellingen overal vandaan, barstte de winkel van toen 120 vierkante meter uit z'n voegen. Meerdere woningen waren al omgetoverd tot wapenarsenaal, er moest wat gebeuren.

Gerrit (34) en Leonard Krale (28), de nieuwe generatie die het bedrijf een paar jaar geleden overnam van ouders Harm en Alie Krale, besloten de logische stap te zetten: nieuwbouw. De nieuwe zaak ging vorige maand open. ,,Sommige wapens zijn ware meesterwerken der techniek. Prachtig vakmanschap’’, zeggen beide ondernemers. ,,Het is een apparaat dat uiterste concentratie vereist. Sportschutters zijn ingetogen, bescheiden mensen die leven voor hun sport. Vaak maken ze ook hun eigen munitie voor optimale precisie. Voor cowboys en lefgozers is geen plaats. Die mogen geen lid worden van een schietsportvereniging en kunnen ook geen wapen krijgen. Die mensen zien wij hier niet.’’

Lees ook: Proteye: wereldspeler met in Zeeland ontworpen veiligheidsbrillen

Winkel, website en groothandel, Krale Schietsport is een miljoenenbedrijf dat rust op meerdere poten. Een groot deel van de omzet gaat via internet. Dat deel van het bedrijf groeit hard. Een paar medewerkers van Krale zijn continu bezig met de douane die zendingen naar het buitenland checkt aan de daar geldende regels. Verzenden naar discutabele landen is verboden.

Politie

Voor het binnenland controleert de politie alle verzendingen. Bestaat er ook maar de geringste twijfel, dan zeggen douane of de politie nee. En in de winkel staan de ondernemers op scherp. ,,Alles wordt gecheckt. Dat moeten we vooral zo houden’’, zegt Gerrit Krale. ,,We kennen onze klanten, maar als ze hier verschijnen zonder vergunning of er ontbreekt een deel, dan krijgen ze niks mee, ook al komen ze uit Maastricht.’’ Er is één uitzondering: de luchtbuks. Die mag je kopen en meenemen als je 18 jaar of ouder bent.

Lees ook: Deze ondernemer opent een winkel zonder personeel

Schietbanen

In de kelder zijn de schietbanen waar lucht- en vuurwapens getest worden. Niet door klanten, alleen door medewerkers en wapenreparateurs. De bovenverdieping is ingeruimd voor de nieuwe tak van de schietsport: airsoft. Dat is schieten met kleine balletjes op gas of op een accu. Het lijkt op paintball, maar het is toch anders; spectaculairder. Duizenden mensen zijn al in de ban van airsoft. Oorlogje spelen. Omdat deze wapens replica's zijn van het echte werk, zijn ook hier de regels zeer streng.

En de winkel zelf? Krale lijkt een 'snoepwinkel voor de boef'. Zoveel wapens en munitie onder één dak, hoe zit dat met de veiligheid?

,,Daar doen we niet veel mededelingen over, maar die zit op het hoogste niveau en we voldoen aan alle vergunningen’’, zeggen de wapenhandelaren. Het pand en het terrein hangen tjokvol camera's. Wapens en munitie zijn strikt gescheiden in zwaarbeveiligde betonnen inpandige bunkers. ,,Mensen uit het criminele circuit die een wapen willen, hebben hier echt niks te zoeken. Hier werken twintig medewerkers en de veiligheidsmaatregelen zijn enorm. Wat dat betreft werk ik liever hier, dan bij een supermarkt of een juwelier.’’