Nieuws Actueel

Hallo Jumbo! Ondernemers supermarktfamilie in Quote 500

De nieuwe Quote 500 ligt in de winkels. Er staan nogal wat Brabanders in de lijst van vermogende Nederlanders.

Theo van de Zande 4 november 2016

Jumbo lopende band boodschappen

Met stip gestegen naar nummer 8 met een verdubbeling van het geschatte vermogen naar 1,5 miljard euro. De Veghelse ondernemer Karel van Eerd (78) maakt dit jaar met de Jumbofamilie zijn debuut als Brabantse miljardair in de top van de Quote 500.

Kennelijk zijn ze daar in Veghel niet vies van het jaarlijkse rijkeluisrijtje. Gisteren lag al weer de twintigste editie in de schappen. Waar andere topondernemers al jaren gruwen van het financiële natte vingerwerk van de Quoteredactie, zet Jumbo's topman Ton van Veen de deur open naar de financiële huishouding. Leest u even mee: 580 supermarkten, 6,25 miljard omzet over 2015, 42 miljoen nettowinst en dat is dan weer 16 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Voor de echte liefhebbers volgt dan nog een rekensommetje met normalised ebitda en de netto schuld. Dat moet de verklaring zijn voor de onstuimige groei van het Veghelse vermogen. Met een extra Quotecompliment voor de nieuwe roergangers: zoon Frits en dochters Monique en Colette die pa Van Eerd naar de negennullenclub wisten te loodsen. Van Eerd zal zich er thuis voelen met Wim van der Leegte uit Eindhoven (1,2 miljard) en Jan Zeeman uit Lage Mierde, (grondlegger van het gelijknamige concern) met precies een miljard euro.

Dochter Colette van Eerd kan ondertussen in alle luxe kiezen in welk succes ze deelt. Echtgenoot Raymond Kloosterman is ook al zo'n snelle stijger van 192 naar plek 88. Zijn keten Rituals boekte vorig jaar 33 miljoen winst. Zijn vermogen wordt geschat op 200 miljoen euro. Daarmee laat hij zijn Rossumse dorpsgenoot Dirk Lips van Libéma met 145 miljoen op positie 156 ver achter zich.

NieuwkomerOpvallende nieuwkomer is oud- tennisser Eric Wilborts (52) uit Biest-Houtakker. Zijn sportketen Healthcity en de verkoop van zijn belang in Basic-Fit leverde hem niet alleen 195 miljoen euro op, maar ook de 97ste plek.

De Osse Theo The (74) is op 454 ook een debutant. Dat zijn Chinees restaurant kon uitgroeien tot het succesvolle concern Padifood (60 miljoen) laat zien dat er vele wegen leiden naar een Quote 500-notering.

Bij het vierde lustrum is de lijst verdubbeld tot de 1.000 rijkste Nederlanders. Zo kan violist André Rieu nog net aanhaken. In dit goudgerande decor tekent hij met zijn 25 miljoen toch voor een beetje sneu slotakkoord.