Nieuws Actueel

Hobbybakster ontdekt gat in de markt

Van een Frozentaart voor de verjaardag van een meisje, tot eetbare borsten voor mannen. Joyce Reijns (28) heeft haar handen vol aan het decoreren van gebak, zo schrijft BN De Stem.

Elodie Kint | Foto: Ronald den Dekker 19 mei 2016

Taart 1065

Gepersonaliseerde taarten zijn gewild en daar spelen hobbybakkers, zoals Joyce Reijns (28) uit , handig op in. Naast haar werk bij een kledingwinkel, besteedt ze bijna al haar vrije uurtjes aan het versieren van gebak. Ze tovert elke taart om in een waar kunstwerk.

Mensen weten Reijns te vinden via de facebookpagina 'Taarten van Joyce' en vragen haar onder meer voor bruiloften, verjaardagen en 'gender revealparties' - waar de blauwe of roze vulling van een taart onthult of een vrouw zwanger is van een zoon of dochter. "Ik zit nu tot september bijna helemaal volgeboekt en heb zelfs al reserveringen staan voor volgend jaar", vertelt ze trots.

CreativiteitDat het een gat in de markt is, ontgaat ook de professionals niet. "Laatst had een bakker me gevraagd of hij me kon inhuren. Zulke taarten maken kost voor hem te veel tijd", zegt de erse. Maar ze houdt de touwtjes liever zelf in handen. "Ik doe het vooral omdat ik het heel erg leuk vind. Ik kan hier mijn creativiteit helemaal in kwijt."

Voor komend weekend staat er een dubbele Woezel en Pip-taart op het programma. De biscuit heeft ze gisteren al gebakken, dus vandaag kan ze gaan decoreren. "Het gebak moet eerst een dag afkoelen voor je verder kunt", legt Reijns uit. Ze versiert haar taarten met fondant, een mix van suiker en glucose waar kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Ze brengt eerst wat chocolademoussecrème aan tussen het biscuit en smeert ook nog wat van het spul aan de buitenkant. Vervolgens rolt ze een pak felblauwe fondant uit tot één grote platte lap. En als die groot genoeg is, legt ze hem voorzichtig over het gebak. Het overtollige fondant snijdt ze weg en de rest strijkt ze uit tot een strak geheel. Aan de buitenkant is al niet meer te zien dat het in de basis een simpele chocoladetaart is. Ze pakt de onderste laag van de taart - die al klaar stond - erbij en plaatst de twee baksels op elkaar. "Om te voorkomen dat de onderste taart inzakt, heb ik er drie pvc-buisjes in geplaatst. Daarop komt een dun cakebordje dat het gewicht verdeelt en zo zou de tweede etage stevig moeten blijven staan", licht ze toe.

KleienDan gaat het decoreren eigenlijk pas echt beginnen. Om inspiratie op te doen, heeft Reijns op internet een hoop plaatjes opgezocht van Woezel en Pip, twee vrolijke hondjes uit een animatieserie. Ze heeft zelfs een stappenplan gevonden om de figuurtjes te kunnen maken. "Dat vind ik handig als ik iets nog niet vaak heb gemaakt. Ik volg zo'n 'how-to' niet precies, maar gebruik het als een richtlijn", vertelt ze al knedend. Reijns plakt nog wat kleurrijke figuurtjes aan de zijkant van de taart en is dan helemaal tevreden. "Het is een beetje kleien voor gevorderden, hè", grapt ze.

De succesvolle bakster denkt dat veel mensen onderschatten hoelang ze eraan bezig is. "Het versieren alleen al duurt zo'n twee tot vier uur. Bakken doe ik de dag van tevoren en ik wil de taart ook nog eens een dag voor levering af hebben, zodat de fondant kan uitharden. Ik ben er dus zeker drie dagen zoet mee." Maar dat heeft ze er allemaal voor over. "Ik doe het voor het 'wow'-effect en de blije gezichten. Dat is voor mij iedere keer weer de uitdaging."