Nieuws Horeca
De succesvolle risotteria kraam Castafiore krijgt vervolg in restaurant
Bianca Baake is met de risotteria kraam Castafiore voor de derde keer op rij aanwezig tijdens Cuisine Machine in Vlissingen. Voor haar was het culinaire carnaval dé manier om te kijken of haar risotto concept aan zou slaan. In het najaar opent ze haar nieuwe restaurant en begint voor haar een nieuwe carrière. Dat schrijft PZC.

Cuisine Machine
,,De maaltijd is voor mij het hoogtepunt van de dag. Tijdens Cuisine Machine kan ik samen met ruim duizend andere mensen lekker met eten en met elkaar bezig zijn. Dat is echt een feest. Je ziet de mensen genieten en ook als standhouders onderling hebben we het hartstikke leuk. Mei vorig jaar stonden we er voor het eerst, met onze risottokraam. Dat was een succesvol experiment en daarom hebben we in september weer met het evenement meegedaan. De komende editie wordt onze derde keer.''
Italiaanse wortels
,,De familie van mijn moeder is van Italiaanse afkomst. Mijn grootouders zijn in 1929 naar Nederland gekomen op zoek naar werk. Mijn nonna (oma) stond altijd de hele dag in de keuken te koken. Aan het eind van de dag gingen we gezellig met z'n allen eten. Aan tafel bespraken we dan wat er de volgende dag op tafel zou komen. Mijn nonna zei dan altijd dat we eerst van deze maaltijd moesten genieten. Eten heeft altijd een belangrijke rol gespeeld binnen onze familie. Nu nog steeds. Als ik bijvoorbeeld op bezoek ga bij mijn moeder en ik eet niet mee, dan telt het ook niet als een bezoek en moeten we snel nog een keer wat afspreken.''
Vlissingen
,,Ongeveer veertien jaar geleden ben ik, na wat omzwervingen, in Vlissingen beland. Ik ben eigenlijk meer een stadsmens. Toch heb ik het erg naar mijn zin in Vlissingen. Het is hier zo relaxt en je hebt hier echt de rust en de ruimte, terwijl je tegelijkertijd allerlei voorzieningen in de buurt hebt. Toen ik hier net woonde, miste ik wel de bossen. Ik ben geen waterrat, dus zwemmen doe ik bijna nooit. Waar ik wel van kan genieten, is van een wandeling over de boulevard. De laatste tijd merk ik dat Vlissingen in opkomst is. We hebben natuurlijk een periode van crisis gehad waarin sprake was van veel leegstand, maar dat lijkt nu de goede kant op te gaan. Dat een grootschalig evenement als Cuisine Machine hier zonder enige vorm van subsidie mogelijk is, vind ik echt heel goed voor de stad.''
Foodkraam
,,Omdat ik geen foodtruck heb en mijn eten ook niet kant en klaar is, moet ik tijdens Cuisine Machine behoorlijk improviseren. Zo moet ik bijvoorbeeld iemand extra hebben die ieder half uur water haalt voor de bouillon van de risotto en om doorlopend de pannen schoon te maken. We hebben zes soorten risotto en als er een variant klaar is, luiden we een belletje. De vorige keer was er een man die alle zes de soorten wilde proberen. Hij stond iedere keer als het belletje ging weer paraat. Dat is wel mooi en ook een goed teken.''
Lees ook: Een nieuw begin: Van klantenservicemedewerker tot eigen foodtruck
Experiment
,,In eerste instantie wist ik niet zeker of risotto wel zou aanslaan in Vlissingen; je hebt hier natuurlijk een aantal Italiaanse restaurants en een mooie trattoria, maar ik ga echt iets anders aanbieden. Toen ik aan het oriënteren was, kwam op Facebook het evenement Cuisine Machine voorbij. Dat vormde voor mij een mooie manier om uit te proberen of mijn idee zou aanslaan. Mijn moeder kwam gelijk met recepten aanzetten en de pan van mijn nonna, die ik al jaren meesleep, kwam opeens mooi van pas. ''
Toekomst
,,Ik heb er wel over nagedacht om een foodtruck te nemen, maar toen kwam opeens het pand aan het Bellamypark op mijn pad en ben ik daarin gaan investeren. Er moet nog behoorlijk wat worden verbouwd aan deze oude kapperszaak en daarom denk ik pas in het najaar open te gaan. Voor mij begint er dan een nieuwe carrière; ik heb vrijwel altijd binnen het human resource management (hrm) gewerkt en begin nu in de horeca. Toch zie ik wel een link: het gaat er bij allebei om dat je het mensen naar de zin maakt. Dat hoop ik op Cuisine Machine ook weer te bereiken met mijn risotto.''
Cuisine Machine vindt van 2 t/m 5 juni plaats. In en rond de industriële Machinefabriek en op het terrein van de voormalige scheepswerf De Schelde staan vier dagen lang tientallen foodtrucks en eetstandjes. Verder zijn er optredens van diverse bandjes en dj's en is er voor de kinderen vertier, zoals een springkussen. Meer informatie en het volledige programma: cuisinemachine.nl.
Cuisine Machine was voor mij een mooie manier om uit te proberen of mijn idee zou aanslaan