Nieuws Horeca

Keepende ondernemer Jelle (32) runt zes hotels (en de zevende opent snel)

Als mededirecteur van hotelketen Hotels by Sheetz runt Jelle Landman in Nederland zes hotels, het zevende hotel opent binnenkort. Driehonderd man onder je hebben, maar dan wel gezonde spanning voelen voor een bekerwedstrijdje met zaterdag-vierdeklasser Spui. Oh ja, de keepende ondernemer is trouwens nog maar 32 jaar.

Juriën Dam (PZC) 31 maart 2023

Jelle Landman keeper Spui eigenaar hotels

Jelle Landman: ,,Zeker in de zomer merkte ik dat ik het voetbal miste, sport is een groot deel van m’n leven.'' Foto: Sandra Schimmelpennink

Als de fotografe arriveert, schrikt Landman plots op. In de drukte van alledag is hij thuis zijn bal en handschoenen vergeten, zo beseft hij meteen. De foto-afspraak voor het AD wordt een dagje verzet, verrassenderwijs past dat gewoon in zijn agenda. ,,Want op de een of andere gekke manier is mijn leven nu stabiel.”

Landman – achterovergekamde haren en strak in pak – lacht om zijn eigen uitspraak. ,,Ik heb een zoon van een jaar en woon nu in Magrette, of all places. We zochten een woning in de straal van 25 kilometer rond Gent en vonden per ongeluk dit huis. Mijn vriendin werkt nog in België, in Zelzate, dus dat is vlakbij. En voor mij geldt: naast de deur woon ik toch nooit.”

Een oude gevangenis waar Willem Holleeder nog vast heeft gezeten

Onder de rook van Spui probeert hij rust te vinden. Want het staande houden van het hotelimperium – met ook nog vestigingen in Italië en Turkije – is topsport. Landman neemt even een globale werkweek door. ,,Op maandag rijd ik altijd naar ons hotel in Alkmaar. Trouwens, dat is een oude gevangenis, daar heeft Holleeder nog vastgezeten. Ken je de serie Celblok H? Die is daar ook opgenomen.” Op dinsdag en vrijdag zoekt Landman het wat dichter bij huis. In Burgh-Haamstede stuurt Landman ook twee hotels aan: Grand Hotel Ter Duin en Boutique Hotel Ter Zand. ,,De woensdag is flexibel, maar in de ochtend zwem ik met de kleine; dat is heilig. En de donderdag ben ik weer in Alkmaar. Sinds ik weer voetbal, heb ik een goede reden om op donderdagavond en op zaterdag thuis te zijn.”

De andere vestigingen in Almelo, Boekelo en Eindhoven doet hij ook regelmatig aan, maar sinds vorig jaar zomer heeft ook zijn vrijetijdsbesteding weer een prominentere rol gekregen. Na een korte passage bij Bruse Boys stuurde hij een bericht naar Spui. ,,Ik vroeg of ze een keeper konden gebruiken, of desnoods een keeperstrainer. Ik wilde niemand z’n plekje afpakken, maar gewoon weer op het veld staan, van een enkelblessure herstellen en hopelijk eens fit worden. Hoe het dan eindigde, zagen we later wel. Gelukkig kwam ik bij een heel leuke club terecht.”

''Om 23.45 uur kwam ze plots binnen: Pamela Anderson, ze hing de hele avond aan m’n bar''

Jelle Landman, hotelmagnaat

Ondernemer groeide op in en rond Rotterdam en kwam tot twintigste uit voor Soccer Boys

Bij die Zeeuws-Vlaamse club keept hij de laatste tijd voornamelijk in het tweede elftal. ,,Op de bank zitten bij het eerste vind ik trouwens ook goed, ik ben er zelfs als veldspeler als dat nodig is. Qua voetbal ben ik gewoon bloedfanatiek”, vertelt Landman, die als eerste-elftalspeler wel een bekerwedstrijd mocht keepen. Daarover later meer.

Als jongen uit Bleiswijk groeide hij op in en rond Rotterdam en verder kwam hij tot zijn twintigste uit voor het eerste elftal van Soccer Boys. Als student van de Hotelschool ging hij vervolgens anderhalf jaar stage lopen in Londen, waar Landman voetbalde in clubverband en in een hotelcompetitie. In Londen kwam hij terecht bij een hotel dat zich op luttele meters afstand van Buckingham Palace bevindt. ,,Je tekent daar een geheimhoudingsplicht, maar ik kan zeggen dat ik alle Engelse royals wel heb gezien. Het mooiste dat ik wel mag vertellen? Met oud en nieuw was er onder een alias geboekt, ‘Ms Happy’. Dus geen idee wie er zou komen. En om 23.45 uur kwam ze plots binnen: Pamela Anderson, ze hing de hele avond aan m’n bar.” Lachend: ,,En zelfs dat went. Dan is het ook maar gewoon je job.’’ Vervolgens: ,,Oh sorry, even iemand wegdrukken.”

Lees ook: Danny Cortenraede maakt impact in Amerika: 'Persoonlijke missie om ondernemers succesvol te maken'

Jelle Landman meldt zich in 2015 bij Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede

Aan dat laatste kun je tijdens een gesprek met de ‘hotelheer’ beter maar meteen wennen, al pakt de drukbezette Landman de draad meteen weer op. ,,Na Londen vertrok ik naar Gent. Daar ontstond een gave kans met een opening van een hotel. En in de hotelbranche zeggen we altijd: een opening moet je gewoon doen. Daar leer je zó veel van.” In België is hij op zijn 21ste al hotelmanager, hij ontmoet er zijn Vlaamse schone en blijft er elf jaar wonen. Hoe hij in de branche terechtkomt? ,,Niemand die het weet. In mijn familie zit er niemand in de horeca en het zijn ook niet per se ondernemers.”

Na Gent volgen de werkplekken Antwerpen en Kortrijk, als Landman zich in 2015 meldt bij Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede. In die contreien werken veel betaaldvoetbalclubs hun trainingskampen af, met de bossen en het strand om de hoek. ,,Op een bepaald moment was er in een ander hotel geen plek, toen hebben we zelf een leuk concept uitgedacht.” Landman somt op: ,,Eigen fietsen voor spelers en staf, voldoende privacyruimtes met bijvoorbeeld een eigen restaurant, wellnessfaciliteiten, een materiaal- en vergaderruimte, en we hebben een samenwerking met een bureau dat wedstrijden organiseert. Oh, en het belangrijkste: we hebben op 900 meter van ons hotel een perfect grasveld liggen waar ook besloten duels kunnen worden gespeeld. We laten de greenkeeper van AZ overkomen, die dan drie maanden lang het veld van FC De Westhoek onderhoudt. Het gras wordt twee keer per dag gemaaid.”

''In alles vind ik dat je elkaar moet helpen als je daar zelf de middelen voor hebt. Je weet nooit wat voor impact dit kan hebben op een ander''

Jelle Landman, hotelmagnaat

Van Anderlecht en Panathinaikos tot FC Utrecht: vele teams te gast in hotels

In vier van zijn zes hotels wordt dit concept toegepast waardoor clubs makkelijk kunnen variëren qua locatie. In Boekelo worden bijvoorbeeld veel vrouwenteams ontvangen, vanwege de nabijheid van FC Twente-stadion De Grolsch Veste. ,,Afgelopen jaar hebben we 23 clubs mogen ontvangen. Van Anderlecht tot Panathinaikos tot FC Utrecht. Dit jaar komen ook Bologna en Torino, en ook de top van België en Griekenland is weer present. En enkele subtoppers uit Nederland.”

De import-Zeeuw zit tijdens trainingskampen met zijn neus boven op de teams. ,,Dan krijg ik weer jeuk, het spelletje is toch wel leuk als je het ziet. Zeker in de zomer merkte ik dat ik het voetbal miste, sport is een groot deel van m’n leven.”

Lees ook: Van profvoetballer tot witgoed-installateur Coolblue: de nieuwe roeping van Ninos Gouriye

Of Landman volgend seizoen nog bij Spui kan keepen valt nog even te bezien

Op 22 oktober 2022 is er dan zijn moment. In de bekerwedstrijd tegen Dauwendaele (6-3-verlies) worden Landman speelminuten gegund, negen jaar na zijn laatste officiële wedstrijd. Gezonde spanning maakt zich meester over hem, terwijl de horecaman toch wel voor hetere vuren heeft gestaan. Spui komt nog 1-0 voor, maar direct vanaf de aftrap scoren de Middelburgers vanaf zo’n 55 meter tegen. Een lachende Landman: ‘Nou welkom, we zijn er weer’, dat gevoel kreeg ik een beetje. Het hoofd wil wel, maar het lichaam werkt niet altijd meer mee. Ik zit een beetje met m’n enkel te bakkeleien, daar heb ik in het dagelijks leven ook last van. Nu opereren zie ik qua timing niet helemaal zitten.”

Of Landman volgend seizoen nog bij Spui kan keepen valt nog even te bezien, al hoopt hij wel een blijvende indruk achter te laten. ,,Ik wil Spui graag eens meenemen naar een buitenlands hotel van ons, dat lijkt me gewoon leuk. Voor ons is het niet veel moeite, maar voor de club kan het veel betekenen. In alles vind ik dat je elkaar moet helpen als je daar zelf de middelen voor hebt. Je weet nooit wat voor impact dit kan hebben op een ander.”

Lees ook: Postillion Hotels betaalt studieschuld van medewerkers in strijd om personeelstekort

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws