Nieuws Horeca

Dick liep 40 jaar geleden binnen bij McDonald's en ging nooit meer weg

Op het moment dat de werkloosheid op een toppunt was, stapte Dick Bovekerk uit Papendrecht, destijd twintig jaar oud, binnen bij McDonald's. De deur sloeg hij nooit meer achter zich dicht. ,,Er stroomt ketchup door mijn aderen.''

Bas Boerma (AD) 19 augustus 2021

Dick Mc Do

Dick Bovekerk is franchisenemer van de McDonald's-restaurants langs de A15 in Hardinxveld-Giessendam en bij Alblasserdam. Veertig jaar geleden begon hij als 20-jarige bij de fastfoodketen. Foto: Victor van Breukelen

Kijk in een gemiddelde keuken van een McDonald's-restaurant en je ziet tientallen mensen kriskras door elkaar heen bewegen. De een naar de frituur, de ander naar de grill en weer een ander richting de milkshake-machine. En wanneer je je gezicht een kwartslag draait, gaan mensen met volle én lege plateaus van en naar de tafels of komt er iemand met een schoonmaakmop de recent gemaakte sausvlekken van de tegels vegen.

Lees ook: McDonald's verloor in Nederland kwart bezoekers door coronacrisis

Het tafereel heeft iets weg van een chaos. Maar volgens Dick Bovekerk, franchisenemer van de McDonald's-restaurants langs de A15 bij Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam, is het op zijn minst een georganiseerde chaos. ,,Het is hard werken, dat ontken ik zeker niet. Maar het is hollen of stilstaan. Als de zaak in één keer helemaal vol is, dan is het knallen met zijn allen. Dan ziet het er voor een buitenstaander druk uit, maar iedereen heeft zijn of haar taak in het geheel," vertelt Bovekerk in het AD.

Bijspringen doet Dick nog wel eens, maar een hele dag in de keuken is te zwaar

Bovekerks taak is het aansturen van zijn ruim tweehonderd medewerkers in de twee restaurants. Maar de Papendrechtse ondernemer weet zelf ook donders goed hoe de grill in de hoek van de keuken bediend moet worden of hoe lang de frietjes in het vet moeten liggen om ze krokant te krijgen. ,,Iedereen die bij dit bedrijf begint te werken, gaat eerst de keuken in. En soms gebeurt het nog wel eens een keer dat ik een uurtje bijspring. Maar de hele dag in de keuken vind ik op mijn leeftijd te zwaar.''

Lees ook: Bakkie Media: 'Burgeroorlog' McDonalds-Burger King

Want hij is inmiddels zestig. En veertig jaar werkzaam bij het bekendste merk ter wereld. Vijftien jaar in diverse functies op het hoofdkantoor in Amsterdam, de laatste kwart eeuw als franchisenemer van het restaurant in Alblasserdam. Een 'imperium' dat hij in 2019 uitbreidde met een McDonald's in Hardinxveld-Giessendam. ,,Alblasserdam heeft beperkingen qua parkeervoorzieningen, maar ook met het pand zelf. Uitbreiden daar is lastig. Terwijl de markt aangaf dat er behoefte is aan nóg een restaurant in de omgeving. Dat is Hardinxveld geworden. En dat is erg succesvol gebleken; we draaiden in de eerste jaren meer omzet dan we van tevoren hadden bedacht.''

"Mijn leven staat al decennialang in het teken van de grote gele M. Intern zeggen we dat er ketchup door mijn aderen stroomt''

Dick Bovekerk, franchisenemer McDonald's

Bovekerks leven staat al decennialang in het teken van de grote gele M

McDonald's vormt in die zin een vreemde uitzondering in horecaland. Want waar negen van de tien horecaondernemers de eindjes maar moeilijk aan elkaar konden knopen door corona liepen de McDrive's langs de Nederlandse (snel)wegen als een tierelier. Dagen dat er per uur honderd bolides met hun bestellingen terug de weg op reden waren eerder regel dan uitzondering. Bovekerk: ,,Daarvoor hebben we regelmatig een schietgebedje gedaan. Want we zijn toch verantwoordelijk voor de tweehonderd crewleden die we in dienst hebben.''

We, inderdaad. Want Bovekerks leven staat al decennialang in het teken van de grote gele M. ,,Intern zeggen we dat er ketchup door mijn aderen stroomt'', zegt hij. Maar ook zonder een kwinkslag is de stelling meer dan waar. Zijn vrouw Monique werkte namelijk ook jarenlang voor de Amerikaanse hamburgergigant en drie van zijn vier kinderen zitten 'in de zaak'. ,,Het is geen werk. McDonald's is een way of life. Er ontstaan vriendschappen voor het leven.''

Iedereen begint in de keuken, dus ook Dick Bovekerk. Foto: Dick Bovekerk

Een franchisenemer moet aan veel eisen voldoen en dat is maar goed ook

Of Bovekerk zijn 45-jarig jubileum bij 'zijn' McDonalds gaat halen, weet hij niet. Eigenlijk vindt hij het 'over een paar jaar wel mooi geweest'. Dan heeft hij er ruim veertig jaar op zitten en laat hij twee florerende restaurants na aan zijn opvolger. ,,Of een van mijn kinderen dat wordt? Geen idee. Het zou kunnen, maar dat is ook niet aan mij. McDonald's is zo'n sterk merk dat ze het goed willen beschermen. Een franchisenemer zoals ik moet aan veel eisen voldoen. En dat is maar goed ook.''

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws