Nieuws Horeca

Nieuwe horecagelegenheid Bergen op Zoom combineert zorg en horeca

Deze zomer krijgt Bergen op Zoom er een bijzondere horecagelegenheid bij. In de Zuivelstraat wordt gewerkt aan een nieuwe locatie van Brownies & DownieS. In het restaurant gaan mensen met een verstandelijke beperking werken, schrijft BN/De Stem.

Vincent Krijtenburg 12 april 2017

Lieke Withagen

Lieke Withagen is de ondernemer die het concept naar Bergen op Zoom haalt. Ze volgde begin jaren negentig een opleiding in de verstandelijk gehandicaptenzorg. De afgelopen jaren was ze actief als directeur voor onder meer Estro kinderopvang en rusthuisuitbater Armonea. ,,Met dit concept combineer ik mijn ervaring en kennis met de passie voor horeca en lekker eten", zegt ze.

Franchiseconcept

Brownies & DownieS heeft al ruim veertig vestigingen in het land en werkt met een franchiseconcept. Hoewel de naam anders doet vermoeden, hebben de medewerkers niet per definitie het syndroom van Down. Ook andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en verstandelijke of lichamelijke beperking mogen in de zaak werken. ,,De bijzondere medewerkers kunnen hier terecht voor een zinnige dagbesteding. Sommigen kunnen via dit werk richting een betaalde arbeidsplaats. Er is plek voor zes bijzondere medewerkers per dag, die onder begeleiding kunnen werken in de keuken en de bediening."

Verbouwing

Withagen is nog op zoek naar twee koks die goed met de medewerkers overweg kunnen. In de voormalige tassenwinkel aan de Zuivelstraat 22D werkt de ondernemer sinds deze maand dag in dag uit aan de verbouwing van winkelpand naar restaurant. Het pand uit 2003 werd ontworpen door de Belgische architect Bob van Reeth. ,,In het ontwerp is heel veel glas gebruikt met de gedachte dat je jezelf bewust bent van de historische panden eromheen. Het is echt ontworpen als horecapand, maar die bestemming heeft het nog nooit gehad", weet Withagen. Ramen die door een vorige gebruiker van het pand zijn afgeplakt worden weer doorzichtig gemaakt, waardoor er zo veel mogelijk licht binnen komt.Het pand krijgt een grote open keuken met daar omheen een bar met krukken. Verdeeld over twee verdiepingen komen er zo'n honderd zitplekken. Aan de kant van het Zuivelplein komt een terras.

Naast brownies, kunnen klanten ook ander gebak of vers bereide gerechten bestellen. Naar verwachting gaat Brownies & DownieS Bergen op Zoom vanaf juni zeven dagen in de week open.

De bijzondere medewerkers kunnen hier terecht voor een zinnige dagbesteding.

Lieke Withagen, initiatiefnemer