Nieuws Horeca

Broer en zus groeien door met Poké Perfect: 40 procent meer omzet door bestelzuilen

Digitale menuschermen gaven de omzet van restaurantketen Poké Perfect een impuls. Het geeft oprichters Quinta en Gerrit Jan Witzel meer mogelijkheden om de varianten van de poké bowls aantrekkelijk te presenteren. Vorig jaar realiseerden broer en zus een omzetstijging van veertig procent. Met digitale bestelzuilen en onder meer vijf nieuwe vestigingen hopen ze dit jaar even hard te groeien.

Arjan van der Knaap 1 maart 2023

Poke perfect pokebowl Quinta Gerrit Jan Witzel bestelzuilen nieuwe vestigingen productiekeuken

Quinta (links) en Gerrit Jan Witzel. Foto: Poké Perfect

Het fenomeen is niet nieuw. Amerikaanse fastfoodketens zetten de bestelzuilen sinds de coronajaren al volop in. Maar waar zij de zuilen vooral inzetten voor hun standaard burgermenu’s, tillen de oprichters van Poké Perfect het concept naar een hoger niveau. Hun klanten kunnen de knetterverse en vitaminerijke poké bowls namelijk naar eigen inzicht samenstellen in één van de dertien vestigingen. Op het moment dat je een ingrediënt of topping toevoegt, zie je interactief hoe jouw gerecht wordt opgebouwd. ,,Dat is natuurlijk een heel toffe feature”, zegt Gerrit Jan.

,,Op die manier nemen we ook keuzestress bij de klant weg”, gaat Quinta verder. ,,Ik denk dat veel mensen het fijner vinden om op hun gemak hun poké bowl samen te stellen, zonder de druk van andere wachtende klanten.”

"Er werden meer toppings gekozen, maar ook andere gerechten en meer dranken. En dat zijn echte margemakers"

Gerrit Jan Witzel

Zesenhalf jaar na de opening van de eerste vestiging bij het Leidseplein in Amsterdam zien de oprichters de marges verbeteren door de innovaties. Videopresentaties en de mogelijkheid voor suggesties leidden tot groter enthousiasme bij de klant. ,,De upselling verbeterde merkbaar. Er werden meer toppings gekozen, maar ook andere gerechten en meer dranken. En dat zijn echte margemakers”, stelt Gerrit Jan. ,,Mensen zien veel beter wat ze krijgen. Je kunt het veel beter visueel maken. We merken dat het heel erg helpt”, vult zijn zus aan.

De orderkiosk, zoals beiden de bestelzuil betitelen, zal dat effect versterken. En daarbij zal ook de productiviteit per medewerker en de logistieke flow verbeteren. Ook wordt het eenvoudiger om het menu in de loop van het jaar aan te passen en specials toe te voegen.

Door menuschermen werden veel meer toppings besteld. Foto: Poké Perfect.

Lees ook: Italiaanse poké-gigant neemt belang in Nederlandse Poké Perfect

Special met sterrenchef Ron Blaauw

,,Seizoensgebonden toppings, seizoensgebonden side-dishes en seizoengebonden desserts kunnen succesvoller worden geïntroduceerd”, stelt Gerrit Jan. ,,Zo heeft Quinta in samenwerking met sterrenchef Ron Blaauw een gerecht samengesteld met deels invloeden van klassieke Hawaïaanse poké en deels van de Indonesische keuken van Ron Blaauw. Als je je backofficesysteem goed hebt staan, kun je dat eenvoudig in alle vestigingen introduceren.”

De poké bowl die met Blaauw werd ontwikkeld, is er een van de nieuwste generatie omdat hij voornamelijk warme ingrediënten bevat. ,,In 2015 begonnen we met volledig koude poké bowls. Sommige klassiekers staan nog altijd op de kaart, maar ons assortiment is uitgebreid met warme ingrediënten”, aldus Quinta ,,Vooral in de winter is er vraag naar warme opties, zoals slow cooked beef, warme kip en shrimp tempura.” In de zomermaanden is de belangstelling voor poké bowls zo'n twintig procent groter dan in de winter.

De investering van de Italiaanse Poké-gigant Poké House in 2021 brachten behalve een financiële impuls ook veel ervaring en expertise op het gebied van delivery marketing en digitale toepassingen mee. ,,Door hun team van data-analisten hebben we betere inzichten gekregen. Welke promoties werken goed, welke bestelplatforms blijven achter en hoe presteren de verschillende vestigingen ten opzichte van elkaar?”

"Bij sommige bedrijven doen we al catering op reguliere basis, bij andere op minder reguliere basis. Dat willen we verder uitbouwen"

Quinta Witzel

Zakelijke klanten worden bediend vanuit vernieuwde productiekeuken

In de komende zomer mikt Poké Perfect ook volop op de zakelijke markt. Dat is een van de redenen dat de productiekeuken van de onderneming een upgrade heeft gekregen. Vanuit de locatie in Amsterdam Nieuw-West moeten meer zakelijke klanten worden bediend. ,,Bij sommige bedrijven doen we al catering op reguliere basis, bij andere op minder reguliere basis. Dat willen we verder uitbouwen.”

Met de uitbreiding van de productiekeuken wil Poké Perfect ook meer profiteren van evenementen en festivals. Daarbij komen, zoals gezegd, ook nog minimaal vijf nieuwe vestigingen. De oprichters kijken zelf uit naar locaties, maar rekenen ook op het ondernemerschap van lokaal ingevoerde ondernemers. ,,Betaalbare goede locaties in de steden waar we naartoe willen zijn nog een uitdaging”, zegt Gerrit Jan, ,,maar we zien dat de marktomstandigheden veranderen en dat er in de komende maanden meer kansen voor ons komen. Meer en meer horecabedrijven stoppen of overwegen dat te doen.”

Poké Perfect introduceerde de poké bowl in ons land

Het is moeilijk voor te stellen dat de poké bowl in 2016 nog niet bekend was. Maar het Algemeen Nederlands Woordenboek bevestigt dat het begrip in dat jaar voor het eerst opdook. Quinta had het niet alleen leren kennen in de Verenigde Staten, maar verbaasde zich er vooral over dat de gezonde hap in ons land nog ontbrak in ons straatbeeld. Daarom besloot ze met haar broer in dat gat in de markt te duiken. Bij het Amsterdamse Leidseplein werd voorzichtig begonnen vanuit een eerste vestiging. ,,Het was ook precies de zomer waarin de jeugd werd gegrepen door Pokémon Go. Dat is natuurlijk iets heel anders, maar het prikkelde wel de nieuwsgierigheid. Dat pakte echt bizar goed uit,”aldus Quinta.

Lees ook: Al 24 jaar zonder personeel: zo runt Hanneke (64) in haar eentje een restaurant

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws