Nieuws Horeca

Trend gaat door: jaar na verlies Michelinster sluit restaurant Oonivoo

Een 'verdrietige week' aldus ondernemer Marco van Bergen. Hij sluit de deuren van zijn voormalige sterrenrestaurant Oonivoo. Bij de bekendmaking van de Michelinsterren 2022 werd bekend dat het Udense restaurant voortaan zonder ster door het leven zou gaan.

Van onze redactie 7 september 2023

MIRYANNE RUIJS OONIVOO sluiting jasper van bergen

Archiefbeeld van een van de leerlingskoks aan het werk bij Oonivoo. Foto: Van Assendelft.

Eigenaar Marco van Bergen maakte in een bericht op verschillende social media-kanalen bekend dat Oonivoo per 1 januari 2024 sluit, de ondernemer was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Wel spreekt hij in de berichten over 'vele mooie momenten en hoogtepunten en natuurlijk ook tegenslagen. Dat hoort nu eenmaal bij ondernemen. (...) We waren liever doorgegaan." En in een persoonlijke toevoeging op LinkedIn: ,,Natuurlijk was er ook tegenwind, en hadden we kort achter elkaar met forse uitdagingen te maken. We hebben alles overdacht en geprobeerd maar dit is het enige verstandige besluit."

'Tegenslagen' leiden tot sluiting voormaling sterrenrestaurant Oonivoo

Ondanks dat de ondernemer niet direct bereikbaar was voor commentaar lijken in ieder geval de coronaperiode, stijgende gas- en energieprijzen, het verlies van de Michelinster en inflatie deel te zijn van de 'forse tegenslagen'.

Lees ook: Michelinsterren 2023: Overzicht van de beste restaurants

Het restaurant kwam stormachtig de Nederlandse horeca-markt op. Ruim een jaar nadat de deuren geopend waren kreeg het restaurant al een Michelinster. Deze hield Oonivoo vast tot de wissel van chefkok Thijs Berkers naar voorheen souschef Jasper Kox ervoor zorgde dat Michelin het restaurant niet opnieuw een ster gaf in 2022.

Sinds 2023 is bekend dat dit voortaan standaard procedure is. ,,Sterren zijn aan chefs verbonden, niet aan restaurants", stelde Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Benelux in reactie op de mokerslag voor Pure C, dat van twee Michelinsterren naar nul ging.

Lees ook: Michelinsterren: waarom Sergio Hermans Pure C van twee naar nul gaat

Hoewel het restaurant verdwijnt, verdwijnt de naam Oonivoo niet uit Uden. Voordat de eigenaar in de horeca stapte had hij al onder meer een wijnzaak, die winkel tegenover het restaurant blijft geopend. Daarnaast heeft Marco van Bergen nog een Jumbo-vestiging in het nabijgelegen Oss.

Sluiting nog geen maand na krijgen Michelinster

Om uiteenlopende redenen kondigden afgelopen jaar verschillende restaurants met Michelinster, of die voorheen een Michelinster hadden, aan dat ze gaan sluiten. Meest in het oog springend was het Amsterdamse restaurant Vanderveen dat in mei van dit jaar het einde aankondigde.

Juist die beslissing was opvallend omdat het restaurant nog geen maand ervoor voor het eerst een Michelinster had gekregen. In een reactie aan De Ondernemer sprak eigenaar Thijs Koster indertijd over een 'krankzinnig, haast twilight-achtig' gevoel dat hij ervoer bij het krijgen van de Michelinster. Die 'fenomenale onderscheiding' bleek niet genoeg om de combinatie van 'coronaschulden, veranderd consumentengedrag en restaurant locatie' te compenseren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws