Nieuws Horeca

Henny van der Most wil wereld veroveren met mobiele restauranttorens (video)

Je kunt hem overal neerzetten en Rotterdam krijgt de primeur, daar komt het gevaarte straks óf in het stadspark te staan óf bij de Speelstad Rotterdam, die hij in de oude afvalverwerking maakt. De Stentor schrijft over de restauranttoren van ondernemer Hennie van der Most.

Jelle Boonstra | Foto: Wilbert Bijzitter 13 maart 2017

Vandermosttoren1

Mooi ding hè, zegt Hennie van der Most. Na vier jaar denken en lassen is z'n geesteskind dan eindelijk klaar: z'n stalen toren van veertig meter hoog, met een draaiend restaurant waar vijftig mensen kunnen eten.

Veertig meter staal klinkt groot en is ook heel groot: de toren, die hij de naam 'Most Highly quality restaurant' heeft meegegeven is 120.000 kilo zwaar en moet met 16 trucks met opleggers door het land worden gereden. Straks dan, nu nog even niet. “Ze komen eerst tot uit de VS en Dubai kijken of ze hem ook willen." En het is uiteraard wel zijn bedoeling om 'zoveel mogelijk van die dingen te verkopen."

Crisis

Het staal voor het tweede exemplaar ligt al klaar in een van de zeven loodsen in Schuinesloot (linksaf in Slagharen), waar het hoofdkwartier staat van deze selfmade man in het zakenleven. “Vier jaar geleden ging het slecht met de staalbouw", zegt Van der Most. Dat is een van z'n vele firma's, er was geen brood meer te verdienen. “Ik moest wat bedenken om de jongens aan het werk te houden".

Dat is gelukt. “Iedereen heeft z'n baan gehouden, we hebben er in januari tien man bijgekregen, ze zijn nu weer met tachtig." Zo zijn ze door de crisis gezwommen.

Koers

De wind heeft pal tegen gestaan, jaren achter elkaar en de afbrokkeling van het Van der Most-imperium werd pijnlijk zichtbaar: Speelstad Oranje ging dicht, in Meppen komt het maar niet goed van de grond, en Preston Palace (Almelo) en de Bonte Wever (Assen) werden afgestoten. Bovendien sloot de Koperen Hoogte de deuren, het sjieke, eveneens draaiende, restaurant bij De Lichtmis. Inmiddels met een andere stuurman bezig aan een doorstart en een andere koers. Toch is Van der Most heilig blijven geloven in een restaurant dat draait.

Aanwinst

“De Koperen Hoogte was een prachtig ding, maar hij staat op de verkeerde plek", zegt hij. Nou ja, als Mozes niet naar de berg wil komen, dan moet de berg maar naar Mozes komen - dacht hij en zo is het gekomen.

De toren stond al een jaar of drie als houten schaalmodel in de hoek van z'n horecakantoor. De gemeenten die in 2012 al meteen enthousiast reageerden op de plannen (zoals Lochem en Rotterdam) hebben zich sindsdien koest gehouden. “Dat begrijp ik best, ze willen hem eerst in het echt zien en kijken of het wel zou lukken", zegt hij. Maar nu verwacht hij er toch heel veel van. Een prima ding voor elk pretpark en een aanwinst voor de buurt als je gemeentebestuurder bent. “Je kunt het ding er een jaar of vijf neerzetten, daarna trek je weer verder."

Ik moest wat bedenken om de jongens aan het werk te houden

Hennie van der Most