Nieuws Horeca

Michelin-restaurant verplicht dicht? Strijd om vergunning Monarh

Sterrenrestaurant Monarh is nog open, maar of dat zo blijft is de vraag. De burgemeester van Tilburg heeft de vergunning van het restaurant ingetrokken, eigenaar Danny Kovacevic is naar de rechter gestapt om die beslissing aan te vechten. In de tussentijd blijft het restaurant dus 'gewoon' open.

Bas Vermeer 15 mei 2023

Michelin ster restaurant monarh sluiting ondermijning bibob tilburg Danny Kovacevic

Met het intrekken van de vergunning zou Tilburg het eerste en enige sterrenrestaurant van de stad verliezen, dat in 2014 de deuren opende en waar chefkok Paul Kappé in 2018 een Michelinster bij elkaar kookte en de jaren erop behield, schrijft het AD. Maar in die jaren pakten ook donkere wolken samen boven de zaak, of specifiek: boven eigenaar Kovacevic.

Michelinsterren 2023

Bij de bekendmaking van de Michelinsterren 2023 was De Ondernemer aanwezig om een live radioshow te maken. Daarin zie je onder meer Werner Loens, hoofdinspecteur van de Michelinsterren, en natuurlijk vele chefs die vertellen wat een Michelinster voor hun betekent. Hier zie de uitzending terug, en vind je de lijst met alle Michelinsterren die restaurants in Nederland in 2023 hebben.

Die wolken hangen er al jaren. Februari 2021 maakte de Tilburgse burgemeester Theo Weterings bekend dat hij de vergunning van Monarh in wilde trekken. Een ander nog te openen restaurant - Monchou in de Spoorzone - van Kovacevic zou in ieder geval geen vergunning krijgen. In Breda liep ondertussen een onderzoek naar sterrenzaak Wolfslaar, eveneens van de ondernemer.

Onderzoek naar zwartwerken

Aanleiding is een Bibob-onderzoek. Het Landelijk Bureau Bibob doet onderzoek naar de integriteit van ondernemers. Met de wet wil de overheid voorkomen dat vergunningen die zij afgeeft worden misbruikt voor criminele activiteiten. Waar de gemeente onraad ruikt is niet bekend: ze doet inhoudelijk geen uitspraken over de onderzoeken, wil er helemaal niks over loslaten. Alleen de burgemeester beschikt over de inhoud van dat onderzoek.

Lees ook: Sterrenrestaurant De Leuf droomt van herovering tweede Michelinster: 'Alleen al voor Paul'

Wat vermoedelijk (mede) een rol speelt, is de controle bij een logistiek bedrijf van Kovacevic in Tilburg in februari 2021. De Landelijke Eenheid van de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport namen toen onder meer de administratie in beslag omdat die niet zou kloppen. Er volgde een boete van 88.000 euro. Ook zou er een onderzoek naar zwartwerken komen door de Belastingdienst.

‘Ondermijning’

De politie maakte destijds bekend dat het onderzoek was ingesteld omdat het Tilburgse bedrijf ‘een ongebruikelijke bedrijfsvoering zou voeren’. Ze meldde ook dat er ‘signalen waren binnengekomen dat het bedrijf zich schuldig zou maken aan ondermijning’, zonder een nadere toelichting te geven over die mogelijke, criminele activiteiten. ‘Ook andere bedrijven op naam van de betrokken verdachten in Tilburg en Breda worden nader bekeken’, schreef de politie.

Monchou aan het Burgemeester Stekelenburgplein werd in 2022 overgenomen door topchef Eveline Wu die er Mood Tilburg begon. Monchou was compleet ingericht onder leiding van Kovacevic maar ging nooit open. Ondertussen werd zijn andere sterrenzaak Wolfslaar overgenomen. Daarmee bleef alleen de toekomst van Monarh ongewis. Tot nu.

"Daarna bleef het vijf maanden in de kast liggen en nu is er opeens dit ongemeen harde oordeel"

Marcel Smets, advocaat Kovacevic

,,Wij gaan het in ieder geval aan de rechter voorleggen’’, zegt advocaat Marcel Smets. Nadat Weterings in 2021 bekendmaakte de vergunning in te gaan trekken, maakte Kovacevic bezwaar. Tussen dat moment en nu zat circa twee jaar. ,,De procedure heeft mij in hoge mate verbaasd’’, zegt Smets, ook vanwege de lange duur. ,,Men zal wel met een smoesje komen dat bureau Bibob meer onderzoek moest doen en meer tijd nodig had.’’

Etentje gemeente bij Monarh

Smets was op 5 december nog bij een hoorzitting van de gemeente over het bezwaar. ,,Daarna bleef het vijf maanden in de kast liggen en nu is er opeens dit ongemeen harde oordeel’’, zegt Smets. ,,In de tussentijd is er nog wel een afscheidsetentje van de gemeente bij Monarh geweest. Dan heb je als burgemeester boter op je hoofd.’’

Volgens een woordvoerder van de gemeente waren er na de hoorzitting meerdere maanden nodig omdat er een ‘heel nauwkeurig en zeer zorgvuldig proces werd doorlopen'. Weterings laat in een reactie weten dat hij van dat etentje niet op de hoogte was. ,,Ik heb er nu kennis van genomen. Ik ga hier niet via de media in het openbaar op reageren.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws