Nieuws Horeca

Won Yip over personeelstekort in horeca: ‘Mensen zijn gewoon lui’

In veel sectoren is het blinde paniek vanwege het nijpende personeelstekort. Ook de horeca voelt die druk, zeker op een piekmoment als Koningsdag. Topondernemer Won Yip verbaast zich over alle hysterie. ,,Dat personeel is er wel, maar mensen zijn gewoon lui. Ook als ondernemer moet je er gewoon harder aan trekken.”

Jeroen Mirck 26 april 2022

Won yip dam horeca ondernemer

Won Yip: ,,Ik word een beetje moe als ik naar al die verhalen over personeelstekorten luister.”

Koningsdag wordt vast wel weer een megafeest, ook al mag je slechts één lauw blikje bier per persoon meenemen naar het traditionele epicentrum in Amsterdam. Tegelijk hebben veel horeca-ondernemers hun eigen problemen: door het nijpende personeelstekort kunnen ze minder vaak open, misschien zelfs wel helemaal niet op de nationale feestdag.

Lees ook: 'Met spoed op zoek naar een kok, en zelfs afwassers zijn niet te vinden'

Wat met Koningsdag ook zeker niet helpt, is dat veel potentieel én huidig horecapersoneel na twee jaar coronacrisis zelf ook wel weer eens zin heeft in een goed feestje, vertelt ondernemer Jemain van Cromvoirt tegenOmroep Brabant. ,,Die jonge meiden willen weer eens op stap. Logisch, die hebben de afgelopen twee jaar niks kunnen doen. Maar daardoor hebben wij nu echt een groot probleem.”

Randstad waarschuwt: 400.000 openstaande vacatures

Maar hoe groot is dat probleem precies? Uitzendconcern Randstad spreekt over een recordaantal van meer dan 400.000 openstaande vacatures in met name techniek, bouw, productie, ICT en transport. Gek genoeg meldt vacaturesite Indeed juist dat het aantal vacatures in Nederland de laatste tijd wat terug begint te lopen. ,,De afgelopen periode is er relatief meer interesse voor een baan in de horeca”, aldus Arjan Vissers, dataspecialist van Indeed. ,,Ook is het mogelijk dat het personeel dat tijdens de sluiting van de horeca in een andere sector geld verdiende, weer terugkomt of terug wil.”

"Het is totaal ongeloofwaardig als je vanaf je vakantieadres gaat lopen roepen dat je personeel nu even een stapje extra moet doen”

Won Yip, horeca-ondernemer

Won Yip: ‘Personeelstekort? Gewoon harder werken!’

Dat het personeelstekort relatief is, wordt bevestigd door topondernemer Won Yip, bekend van horecagelegenheden als Majestic en Sushi Samba in Amsterdam. ,,Ik word een beetje moe als ik naar al die verhalen over personeelstekorten luister”, zucht hij. ,,Ook wij voelen echt wel een gezonde druk, maar daar trekken we hard aan. Weet je wat het probleem is als het gaat om het vinden van personeel: mensen zijn gewoon lui. We betalen nu de prijs van de welvaart.”

Lees ook: Won Yip over corona en Oekraïne: 'Horeca opnieuw uitvinden, personeel straks ook uit Oost-Europa'

De gouden tip van Yip: om personeel aan je te binden, moet je er als ondernemers echt bovenop gaan zitten. ,,Je moet er zelf harder aan trekken en er ook echt bij blijven. Daarmee bedoel ik je gezicht laten zien op de zaak. Het is totaal ongeloofwaardig als je vanaf je vakantieadres gaat lopen roepen dat iedereen nu even een stapje extra moet gaan doen.”

‘Sinds wanneer lever jij aan Rusland?’

Die personeelstekorten zijn bovendien tijdelijk, weet Yip zeker. ,,In tegenstelling tot een paar weken geleden zie ik het aantal sollicitatiebrieven alweer toenemen. Men moet toch echt brood op de plank hebben in deze dure tijden.” Wat die hoge (inkoop-)prijzen betreft blijft Yip ook nuchter: ,,Aan een toeleverancier die me zegt dat hij duurder is geworden door de oorlog in Oekraïne vraag ik standaard: sinds wanneer lever jij aan Rusland? Iedereen wil het coronabonnetje ergens neerleggen. Daar trap ik niet in.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws