Nieuws Actueel

Horecatrend: verse thee is wijn van de toekomst

Aan koffiezaken in Rotterdam geen gebrek, maar hoe zit het eigenlijk met thee? Steeds meer horecazaken in Rotterdam schenken aandacht aan hun theeaanbod, schrijft het AD. Verse thee van losse bladeren, want volgens kenners zijn theezakjes uit de supermarkt uit den boze.

Joline van den Oever 22 november 2016

Thee hype

,,In mijn zaak wordt nog wel eens raar opgekeken wanneer klanten een kop met heet water geserveerd krijgen met daarnaast een schaaltje gedroogde theeblaadjes", lacht Yunlai Ye. Hij voelde al in 2013 de groeiende theetrend opkomen en startte zijn café The Tea Lab. ,,Het gebruik van losse theebladeren was toentertijd nog minimaal in de horeca. Terwijl er juist zoveel meer verschillende smaaknuances zijn te vinden in verse thee. Maar net zoals bij koffie vergt het enige kennis om een goede kop thee te zetten."

Ook Josie Akers van het Rotterdamse theemerk Empires Island Teas beaamt dat hier meer bij komt kijken: ,,Horecazaken schaffen speciale waterkokers aan om diverse theesoorten op de juiste temperatuur te kunnen bereiden. Zo leer ik ze bijvoorbeeld dat je groene en witte thee niet met kokend water moet mengen, dan wordt het bitter."

BewustDat het theeaanbod alsmaar blijft groeien bewijst de komst van het Engelse JING Tea dat deze week, met behulp van thee- en koffie importeur Giraffe, officieel voet zette op Rotterdamse bodem. Theeconsultant Felicity Fowler van JING Tea: ,,We zijn tegenwoordig een stuk bewuster bezig met waar ons voedsel vandaan komt. Theedrinkers willen hun thee zo puur mogelijk en hebben behoefte aan een natuurlijk product. Verse thee bevat geen kunstmatige toevoegingen en maar een hele kleine hoeveelheid cafeïne. Dat geeft een ontspannen gevoel. Je kunt het de hele dag door drinken, dat kun je met koffie maar beter niet doen, dan sla je op tilt."

HapjesDe afnemers van JING Tea zijn niet de minsten; van het onlangs geopende restaurant Ayla en filmhuis Kino tot restaurants als Fitzgerald en de sterrenzaken van François Geurds. ,,Geurds experimenteert zelfs al met het vernieuwende teaparing waarbij hartige hapjes gecombineerd worden met bijpassende theeën. Vanwege de complexe smaken van de JING Tea, kan thee zelfs vervanger van een wijnarrangement fungeren", benadrukt thee- en koffie importeur Maarten van der Jagt van Giraffe.

Ook Yunlai Ye hoopt dat we het belang van een goede thee over een paar jaar net zo hoog in het vaandel hebben staan als dat van een mooie wijn. ,,Voor een glas wijn wordt al snel wat meer geld neergeteld in ruil voor een grotere smaakbeleving. Zo ver zijn we nog niet met thee, de meeste consumenten zitten nog in de ontdekkende fase. Het is aan ons om ze verder wegwijs te maken in de wereld van thee!"