Nieuws Actueel

'IBM schrapt 770 Nederlandse banen'

De megasanering die it-gigant IBM wereldwijd doorvoert, gaat niet aan Nederland voorbij. Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft, wil dit jaar 770 arbeidsplaatsen schrappen, meldt Het Parool.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 18 maart 2016

IBM Ontslag

Volgens bronnen rond de ondernemingsraad heeft het bedrijf een voorstel op tafel gelegd voor het schrappen van 330 tot 360 arbeidsplaatsen, vooral in de twee vestigingen in Amsterdam. Later dit jaar zouden nog eens 440 arbeidsplaatsen worden geschrapt.

Het werk dat daarmee gemoeid is, verhuist deels naar lageloneland India. Ook de aansturing van de activiteiten verhuist mee. IBM heeft 3700 werknemers in Nederland. Amsterdam zal daarnaast ook werk verliezen aan Groningen, waar IBM drie jaar geleden - met overheidssteun - een nevenvestiging heeft opgezet als antwoord op kritiek dat het bedrijf functies naar Oost-Europa uitvlagde.

In gesprekIBM bevestigt 'in gesprek te zijn met de ondernemingsraad', maar wil aantallen bevestigen noch ontkennen. "IBM is altijd bezig vaardigheden te herschikken om te voldoen aan de vraag die klanten ons stellen," zegt een woordvoerder.

Bestuurder Huug Brinkers van vakbond De Unie is nog niet formeel op de hoogte van de sanering. "Maar dat is ook niet zo vreemd. De bonden hebben een relatie op afstand met IBM. Er is ook geen cao bij dat bedrijf of een sociaal plan." Wel is er een 'sociaal statuut', waarin afspraken staan over saneringen.

De omvang van de ingreep verrast hem, de reden niet. "Dit soort aantallen zijn groter dan normaal is bij IBM. Hoewel het verplaatsen van functies naar lagelonenlanden in de it een beetje uit de mode is geraakt, zoeken bedrijven als IBM voortdurend mogelijkheden om kosten te besparen."

Vergelijkbare ingreepVier jaar geleden stapte de ondernemingsraad van IBM nog tevergeefs naar de Ondernemingskamer om een vergelijkbare ingreep, waarbij 240 werkplekken vanuit Amsterdam naar Zuid-Afrika werden verhuisd, tegen te houden.

De nieuwe ingreep maakt deel uit van een rigoureuze sanering bij IBM wereldwijd, waarmee 14.000 arbeidsplaatsen gemoeid zouden zijn. In heel Europa zou het om zesduizend banen gaan die naar India of Oost-Europa worden verhuisd.