Nieuws Actueel

In Verenigde Staten dreigt prijzenoorlog elektrische auto's

In de Verenigde Staten lijkt een prijzenoorlog op te doemen onder fabrikanten van elektrische auto's. Onlangs gooide het Amerikaanse Tesla zijn prijzen op de thuismarkt tot 20 procent omlaag om de vraag aan te wakkeren. Concurrent Ford volgt dat voorbeeld nu, met een gemiddelde prijsverlaging van 4500 dollar voor zijn elektrische Mustang Mach-E.

ANP 30 januari 2023

ANP300123181 1

Of Ford zijn prijzen in Europa ook gaat terugschroeven is vooralsnog niet bekend. Tesla deed dat wereldwijd, ook in Nederland. Elon Musk, de topman van het bedrijf, erkende vorig jaar al dat de prijzen "beschamend hoog" waren geworden en de vraag zouden kunnen schaden. Door de prijzen terug te schroeven is de vraag volgens hem in de afgelopen weken fors toegenomen.

Opmerkelijk is dat Ford al voor de prijsverlaging aangaf dat zijn elektrisch aangedreven Mustang onrendabel is. Het concern hoopt de verslechterde winstmarge echter te compenseren door de productie dit jaar met meer dan twee derde op te voeren.

Belastingvoordeel

De goedkoopste Mach-E kost in de Verenigde Staten nu 45.995 dollar (42.588 euro). In Nederland is de vanafprijs voor deze auto 58.100 euro.

"Onze concurrenten passen ook hun prijzen aan. Als we concurrerend willen blijven moeten wij daar op reageren", zegt Marin Gjaja, een directeur bij de elektrische tak van Ford. Door de prijsverlagingen in de VS komt de elektrische Ford net als een aantal modellen van Tesla in aanmerking voor het belastingvoordeel van 7500 dollar voor elektrische voertuigen in het land.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws