Nieuws Actueel

Je dromen najagen doe je zo

Ondernemers jagen allemaal een droom na, maar hoe doe je dat? Annegien Blokpoel, eigenaar van PerspeXo en ondernemerscoach, adviseert.

Annegien Blokpoel | Foto: John Brussel 1 oktober 2018

Annegien Blokpoel ondernemers dromen najagen

Om zijn dromen na te jagen, moet iedereen zijn eigen weg kiezen. Er is niet één manier om dat te doen. Ik persoonlijk hou van heel verschillende dingen en het heeft mij jaren gekost voordat ik die in een mooi mozaïek naast elkaar kon doen. Of ik daarbij fouten heb gemaakt, weet ik niet. Het was een kwestie van leren tijdens het proces. Ik wist bijvoorbeeld op mijn twaalfde al dat ik archeoloog wilde worden. Na mijn middelbare school kon ik meteen meehelpen bij een opgraving in Italië. Dat was natuurlijk fantastisch en het graven was helemaal hoe ik me dat had voorgesteld. Maar ik kwam er ook achter dat je doorgaans maar een maand per jaar graaft en de andere maanden in een stoffig kantoor moet doorbrengen om alles in kaart te brengen.

Sabbatical

Omdat ik dacht dat er geen droog brood in de archeologie te verdienen viel, ging ik economie en bedrijfskunde studeren. Archeologie zou alleen een hobby zijn. In 2000 heb ik een sabbatical genomen voor archeologisch werk in Jordanië. Op mijn 36ste werd ik directeur Investor Relations en Corporate Communications bij een beursgenoteerd bedrijf. Toen de uitbouw van mijn team was afgrond, heb ik een echte switch gemaakt. Terwijl ik samen met een partner een strategisch-consultancybedrijf voor grote corporates en banken opzette, ging ik alsnog archeologie studeren. In het jaar dat ik cum laude afstudeerde, heb ik in mijn eentje PerspeXo opgericht, dat ondernemers helpt succesvol te groeien. Gaandeweg heb ik me ontwikkeld als een hands-on business angel.

Verborgen schatten

Binnenkort vertrek ik weer naar Israël om te helpen bij een opgraving uit de late bronstijd. Toen ik het met betrokkenen daarover had, werd mij gevraagd of ik daar geen leiding wilde geven aan een team van opgravers. Nou doe ik eigenlijk niets liever dan zelf met een troffel en een vegertje in de put werken, maar ineens realiseerde ik me dat ik ook met archeologie geld kan verdienen. Dat ik tegelijkertijd én hier in Nederland én in Israël kan werken, dat ik heen en weer kan pendelen tussen Amsterdam en Tel Aviv. Dat ik de dingen die ik het liefst doe, 'graven naar de verborgen schatten in bedrijven, mensen en onder de grond', noem ik het, allemaal kan doen en zelfs kan combineren. Had ik dat stadium eerder kunnen bereiken? Efficiënter? Ik heb geen idee. Ik heb mijn eigen weg gevolgd. Dat raad ik andere ondernemers ook aan.