Elke ouder kent het wel: slapeloze nachten doordat de baby niet in slaap valt. Jeroen Teeuwen, met drie kinderen ervaringsdeskundige op dit vlak, bedacht een oplossing voor dit probleem: de Womy Sleeper. Een matje dat, net als een menselijke borst, op en neer deint en zo de baby in zijn eigen bed leert slapen. Kind blij, ouder blij. Jeroen had zoveel vertrouwen in zijn product dat hij er zijn baan voor opzegde. En het werkt: vorige week won Jeroen de Baby Innovation Award, uitgereikt op de Negenmaandenbeurs.
Womy Sleeper is eigenlijk heel simpel
,,De Womy is eigenlijk heel simpel”, vertelt Jeroen. ,,Je hebt een matje en dat leg je onder het matras in je eigen ledikant. Die klik je aan de breather. Dit apparaat staat naast het ledikant en ademt lucht in en uit het matje. Hierdoor wordt je baby heerlijk gewiegd en krijgt het gevoel alsof ze op een warme borst ligt. Dat is eigenlijk de grondlegger van dit product en dat wilde ik heel graag nabootsen. Je kunt de Womy gebruiken tot twaalf maanden oud of twaalf kilo.”
Mijn baby Splinter heeft mij zeker geholpen met hele mooie inzichten
Jeroen maakte de Womy Sleeper niet van de ene op de andere dag. ,,Ik ben er vijf jaar lang mee bezig geweest. Op een gegeven moment zat het idee in mijn hoofd en kreeg ik het er niet meer uit. Omdat ik nog een fantastische baan had, heb ik de eerste Womy in mijn schuur ontwikkeld. Ik ben begonnen toen mijn jongste zoon nog baby was. In het begin heb ik het een beetje bij hem geprobeerd. Het product was nog niet zoals het nu was, maar Splinter (zijn zoon, red.) heeft mij zeker geholpen met hele mooie inzichten.”
Lees ook: Slimme software omzeilt magazijn bij retouren: ‘We besparen 10 euro per teruggestuurd item’
Baby en ouder slapen beter door Womy Sleeper
Voor de ouders die het juist zo heerlijk vinden om hun baby op de borst te laten slapen, geen paniek. ,,Het is niet ter vervanging van de borst van de ouder. Ik vind het op de borst liggen heel belangrijk, dat moet je zeker blijven doen. Maar op een gegeven moment zie je dat een deel van de ouders worstelt met hun baby rustig in hun eigen bed te krijgen. Een ouder moet zelf wel gewoon kunnen slapen. Anders word je er niet gezelliger op.”
De Womy laat dus niet alleen de baby beter slapen, maar ook de ouders. ,,Bij de Womy zit een app en die reageert ook op geluid. Wanneer jij ‘s nachts een baby’tje erin legt en hij slaapt, dan gaat de Womy na twintig minuten uit. Maar als de baby in de nacht wakker wordt en begint te huilen, dan gaat de Womy automatisch aan. De baby herkent de bewegingen van de ouder en valt dan weer in slaap. De ouder die ziet dat en die wacht even met naar de baby toe gaan. Daarmee help je eigenlijk beide kanten.”
Womy Sleeper succesvol op Negenmaandenbeurs
Vorige week stond Jeroen met zijn Womy Sleeper op dé babybeurs van Nederland: de Negenmaandenbeurs. Ik wilde ook een paar natuurlijke elementen in het bedje hebben. Dus ik heb ben lang bezig geweest met beweging en geluid. Dat heb ik afgelopen jaren ontwikkeld. Vorige week op de beurs kreeg ik mooie reacties. De hele tijd hoorde ik: ‘wow, het lijkt echt op de ademhaling’. Toen dacht ik: ja, hier heb ik dus de afgelopen jaren voor gewerkt. Ik wilde dat mensen het zelf zagen. En dat gebeurde op de beurs.”
Dit is gewoon waarvoor ik het heb gedaan. Dit was mijn idee
,,Op de beurs kwam een dame langs die heel overtuigd vertelde dat de baby alleen op haar kon slapen. Ze had de duurste kinderwagens gekocht en ook bij haar moeder, die ernaast stond, lukte het niet om de baby te laten slapen. Die had ook van alles geprobeerd. Ik zei: ‘je mag het best even proberen’. Dat wilde ze echt niet. Maar op een gegeven moment deed ze het toch. En haar baby heeft toen 45 minuten in mijn bed geslapen op de beurs. Die moeder en oma begonnen iedereen de beursstand in te trekken en iedereen stond te kijken en foto’s te maken. Het mooiste daarvan vond ik eigenlijk ja, dit is gewoon waarvoor ik het heb gedaan. Dit was mijn idee. Hij slaapt niet goed in eigen bed en nu werkte het.”
Lees ook: ‘Iedereen wil dit, toch duurde het vijf jaar’ – hoe Julie Munneke Tiny Library groot maakte