Nieuws Actueel

Just Eat Takeaway onderaan in groene AEX na adviesverlaging

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stond maandag onderaan in de AEX-index met een verlies van 1,7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley haalden het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl van hun kooplijst. PostNL werkte daarentegen een fors openingsverlies weg en won 0,7 procent in de MidKap.

ANP 8 augustus 2022

ANP080822057 1

De post- en pakketbezorger zag de omzet en het resultaat afgelopen kwartaal dalen doordat er minder pakketten werden verzonden. Ook kampt het bedrijf met hogere brandstofkosten waardoor het de tarieven voor zijn diensten op het gebied van pakketbezorging moet verhogen. PostNL verlaagde daarbij de verwachting voor dit jaar.

Beleggers hielden daarnaast de ontwikkelingen rond Taiwan in de gaten. Het Chinese leger zet maandag de militaire oefeningen rond het eiland voort. Beijing begon vorige week met een grote militaire oefening nadat de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi de eilandstaat had bezocht en haar steun had betuigd voor een onafhankelijk Taiwan. China ziet Taiwan als een afvallige provincie. Ondanks de oefeningen komt het lucht- en scheepvaartverkeer rond Taiwan wel weer op gang.

Chipbedrijven

De Europese beurzen veerden wat op na de verliezen van afgelopen vrijdag die volgden op het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 727,71 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 967,53 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML profiteerden van een sterker dan verwachte Chinese exportgroei en stonden in de kopgroep van de AEX met winsten tot 2 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD behoorde ook tot de sterkste stijgers met een plus van 1,7 procent. ING (min 1,4 procent) noteerde ex dividend. Dat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode.

Siemens Energy

In Frankfurt verloor Siemens Energy 0,9 procent. Het Duitse energiebedrijf leed afgelopen kwartaal meer verlies dan verwacht door de problemen bij de Spaanse producent van windturbines Siemens Gamesa en het staken van de activiteiten in Rusland.

Veolia won dik 3 procent in Parijs. De Franse afvalverwerker verkoopt de Britse afval-activiteiten van Suez aan investeerder Macquarie Asset Management voor 2,4 miljard euro. Veolia wil daarmee de Britse mededingingsbezwaren tegen de overname van Suez door Veolia wegnemen.

De euro was 1,0188 dollar waard, tegen 1,0164 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent in prijs tot 89,91 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 95,94 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws