Nieuws Actueel

‘Koken is de rode draad in mijn leven'

"Als ik een pan in mijn handen krijg, weet ik meteen of die degelijk is. Die kennis is me met de paplepel ingegoten", vertelt Bianca Bonte in de PZC. "Letterlijk: thuis aan tafel werd er over niets anders gepraat."

Gertie de Boey | Foto: Peter Nicolai 14 mei 2016

Biancabonte

In september 1989 opende ze haar kookwinkel in haar geboorteplaats Oostburg. Dat deed ze op 19- jarige leeftijd. "Ja, dat is jong. Maar ik rolde erin. Ik zou niet weten hoe mijn leven anders zou zijn gelopen."Ondernemersgezin Bonte groeide op in een ondernemersgezin. Haar ouders hadden een huishoudzaak, maar zij wilde een andere richting op. "Ik koos voor koken. Een kandelaar of bloempot verkopen geeft mij geen voldoening. Hobbykoks met goede keukenspullen bedienen wél. Als iemand terugkomt en vertelt dat een taart mooi gelukt is of een stuk vlees goed gebakken dankzij een pan van ons, ben ik heel blij. Daar doe ik het voor."Koken is de rode draad in Bontes leven. Ze eet graag en houdt ervan om mooie restaurants te bezoeken. "Natuurlijk kook ik zelf ook graag. Al heb ik weinig tijd. Ik geef toe dat ik blij ben dat hier een goede traiteur tegenover zit." Kookprogramma'sAls kookliefhebber bevallen de populaire kookprogramma’s op tv haar ook. En al heeft de zakenvrouw zelf geen tijd om te kijken, ze vermaakt er wel haar klanten mee. Een deel van de winkel is ingericht als koffiehoekje en daaris de hele dag de zender 24Kitchen op tv te zien. "Klanten kunnen met een kopje koffie naar het programma kijken. Vooral de mannen doen dat, terwijl hun vrouwen rustig door de winkel lopen." Een topchef zal Bonte zich niet noemen, ze heeft immers geen kookopleiding gevolgd. Wel heeft ze zichzelf veel aangeleerd aan de hand van kookboeken. "Geloof me: als je de basisvaardigheden beheerst, zoals zelf bouillon maken of een uitje snipperen, dan kun je al veel. Als je vaak kookt, weet je op den duur welke ingrediënten wel en niet bij elkaar passen. Maar het lukt niet altijd. Bij mij mislukken er ook nog dingen. Dat hoort bij koken."SmoothiesBonte heeft nog geen dag spijt gehad van de beslissing die ze 27 jaar geleden nam. "Alleen maar artikelen uitpakken en prijzen is natuurlijk saai. Daarom blijven we vernieuwen en dingen uitproberen. Zo maken we smoothies in de winkel of bakken we taarten met de nieuwe apparaten of bakvormen die we binnen krijgen. En we geven workshops." Bontes toekomstplan is duidelijk: "Gewoon lekker doorgaan." Drie jaar geleden besloot ze dat ze zeker nog twintig jaar verder wil met haar kookwinkel. De zaak is toen volledig verbouwd en heringericht. "Al stop ik ooit met mijn zaak, ik zal nooit stoppen met koken. In mijn leven is eten te belangrijk."