Nieuws Actueel

Komst tankstation in Giethoorn lijkt gelopen koers

Protesten tegen benzineverkoop aan kanaal halen niets uit.

Gerard Berendsen 13 mei 2016

Bezine1065

Naast verkoop van brandstoffen aan wegverkeer kan vanaf de beoogde bedrijfslocatie, stijf tussen Beulakerweg (N334) en het druk bevaren kanaal Beukers-Steenwijk, ook de recreatieve scheepvaart aanmeren voor een tankbeurt. Aan dit plan van plaatselijk ondernemer Roelof Stevens gaat het gemeentebestuur na afweging van zeer uitvoerige bezwaarschriften door directe buren, een veertigtal andere omwonenden en de 'gedupeerde' ondernemers Prinsen ('twee tankstations op korte afstand is hier teveel van het goede!') en rondvaartbedrijf Keur ('de bereikbaarheid van ons partyschip wordt hierdoor heel beroerd') hoogstwaarschijnlijk weinig tot niets meer afdoen.

Voordeel ondernemerVolgende week dinsdag mag en moet de gemeenteraad er voor de vorm nog wel het zijne van vinden, maar wat burgemeester en wethouders betreft is de strijd nu gestreden. In het voordeel dus van garagehouder Stevens.

Bezwaren weggewuifdGisteren maakte het college alvast bekend - op een paar futiliteiten na dan - prima te kunnen leven met de door alle bezwaarmakers geopperde risico's van ondergronds brandstofopslag, het knoeien van benzine of olie in het kanaal, de wringende aanwezigheid van beschermd natuurgebied aan de overkant van het kanaal, burengerucht ('de afstand is groot genoeg en er zit ook nog een brede hoge groensingel tussen'), 'verkrachting' van de dorpsentree en toenemend verkeersgevaar door van de Beulakerweg afslaande of juist weer oprijdende auto's.

"Deze opmerking leidt niet tot wijzigingen in het bestemmingsplan," concluderen het college en zijn adviseurs na het afvinken van nagenoeg alle tegenargumenten. Kortom, daar valt helemaal niets meer te halen voor de se anti-tankstationgroep. Het al dan niet aantekenen van hoger beroep bij een bestuursrechter staat nog wel open.