Nieuws Actueel

Komst van bouwmarkt is al jaren twistpunt in Nijmegen

Een enorme bouwmarkt met tuincentrum langs de Energieweg in Nijmegen? Ja, zeggen provincie en binnenstadsondernemers. Nee, zegt de gemeente, meldt de Gelderlander.

Rob Jaspers | Foto: Bart Maat/ANP 19 oktober 2016

Cijferbalk Hornbach

Al meer dan drie jaar staat de komst van een nieuwe megabouwmarkt in Nijmegen op de politieke agenda. Hornbach staat te trappelen om bij Ressen, op de zogeheten vlek 14 nabij de nieuwe bioscoop CineMec een bouwmarkt op te trekken. Die zou gecombineerd kunnen worden met een tankstation en een fastfoodrestaurant. Wethouder Bert Velthuis wil er zijn medewerking aan geven. Maar de ondernemers in de binnenstad van Nijmegen zitten daar niet op te wachten. Dat zou te veel klanten weglokken uit het centrum. Ze zijn bovendien bang dat na Hornbach meer winkels op vlek 14 komen. De provincie twijfelt ook over zo'n bouwmarkt van Hornbach op die plek langs de Prins Mauritssingel. Maar om andere redenen dan de Nijmeegse centrumondernemers.

Provincie

De provincie houdt er niet van om op nieuwe locaties aan de randen van de stad in het groen ruimte te bieden aan (grootschalige) detailhandel. De provincie vindt dat eerst naar mogelijkheden op bestaande bedrijventerreinen gekeken moet worden. Het is dan ook niet verrassend dat deprovincie afgelopen week direct positief reageerde toen bekend werd dat Retailplan kansen ziet voor een enorme bouwmarkt en tuincentrum op het industrieterrein langs de Energieweg en het kanaal in Nijmegen-West. De leegstaande Sappihallen zouden er na een stevige aanpassing voor in aanmerking komen. In die omgeving is al detailhandel te vinden, zelfs enkele (kleine) bouwmarkten.

Concurrentie

Een nieuwe superbouwmarkt in West zal daar zeker tot extra concurrentie leiden. Maar het ondernemersplatform van het Nijmeegse centrum, het Huis voor de Binnenstad, loopt daar niet voor weg. 'Concurrentie hoort bij ondernemen.' Bovendien is uit onderzoek gebleken dat dankzij de groei van de economie en de bevolkingsgroei van Nijmegen er nog steeds ruimte is voor een extra bouwmarkt. Het Huis voor de Binnenstad vindt het daarbij vooral van belang dat consumenten niet de stad uitgaan voor inkopen, maar dicht bij het centrum blijven. Dan is een uitstapje naar het centrum altijd gemakkelijk te maken.

Juichen

Wethouder Bert Velthuis staat intussen niet te juichen. Hij is al vele maanden in gesprek met Hornbach over de locatie Ressen. Hornbach zou staan te trappelen om hier te beginnen. Velthuis zet tegelijk druk op de provincie om toestemming te geven. Maar uit alles blijkt dat de provincie, in de persoon van gedeputeerde Josan Meijers, nog steeds niks voelt voor nieuwe detailhandel op een groene plek aan de rand van Nijmegen-Noord. Voor Nijmegen kan dat een fikse financiële tegenvaller betekenen. De gronden bij Ressen zijn al heel lang eigendom van de gemeente. Niet verkopen van die grond betekent een miljoenenverlies voor de Nijmegen, zo stelt de gemeente bij herhaling.

Evenementenlocatie

Het Huis voor de Binnenstad denkt dat er wel alternatieven zijn voor vlek 14 bij Ressen. Het zou een nieuwe evenementenlocatie voor de stad kunnen worden. Volgens voorzitter Hubert Hendriks heeft het Goffertpark zijn grenzen bereikt qua optredens. Grote popconcerten zouden beter bij Ressen kunnen plaatsvinden, denkt Hendriks. Hij spreekt van een ideale locatie, goed bereikbaar, halverwege Arnhem en Nijmegen. En Vlek 14 biedt meer mogelijkheden.

Opslag/verzendpunt

De Nijmeegse gemeenteraad heeft in 2013 zelf al opdracht gegeven om te bekijken of bij Ressen een opslag/verzendpunt zou kunnen komen voor Nijmeegse binnenstadondernemers. Hier zouden de voorraden voor winkels opgeslagen kunnen worden. Vanaf Ressen zouden de Nijmeegse winkels dan bevoorraad kunnen worden met elektrische vrachtwagens. Ook zouden vanaf Ressen onlinebestellingen dagelijks - ook 's avonds - verzonden kunnen worden. Nijmegen zou zich daar ook als 'online-verkoopstad' kunnen profileren.

Gerelateerde artikelen:Weg vrij voor vestiging Hornbach in EnschedeHornbach opent een zaak in Hengelo maar doet schimmig over de locatieBouwmarkten in Zwolle blijven Hornbach bestrijden