Nieuws Actueel

Koopzondag Hengelo: 'Het gaat om gelijke kansen'

"Geef ons de ruimte." Maar zelf gaat Sebastiaan van der Pal 'absoluut niet' elke zondag open. In de Twentsche Courant Tubantia een interview met de kleine ondernemer.

Jan Ankoné | Foto: Frans Nikkels 9 mei 2016

Openingstijden verruimen hengelo frans nikkels

Tegenstanders, zoals de SP, roepen continu dat ze de kleine ondernemers willen beschermen. "Hartstikke hypocriet", vindt Sebastiaan van der Pal. Hij is zelf zo'n kleine ondernemer. Maar hij is juist fervent voorstander van vrije openstelling van de winkels op zondag. "Geef ons de ruimte."

VerplichtVan der Pal is eigenaar van spellenspeciaalzaak De Dondersteen in de Wemenstraat. Op de politieke markt in april hield hij een vurig pleidooi voor verruiming van de winkeltijdenverordening. Zijn boodschap: laat ondernemers zelf beslissen of ze op zondag open willen gaan of niet. Kleine ondernemers hoeven niet mee te doen. "Het is niet verplicht, hé."

BinnenstadHij preekt niet voor eigen parochie, benadrukt hij. "Ik zat daar niet voor mezelf, maar voor de binnenstad." Zelf is hij 'absoluut niet' van plan om straks elke zondag de deuren van zijn winkel te openen, als het doorgaat. "Tenminste, zolang het niet nodig is. Maar ik weet natuurlijk niet hoe het er over tien jaar uitziet. Dat is niet te voorspellen."

SupermarktenHet zijn vooral de supermarkten en grootwinkelbedrijven die belang hebben bij vrije openstelling op zondag. Van der Pal kan zich dat goed voorstellen. "Supermarkten verliezen nu omzet en werkgelegenheid aan de omliggende plaatsen. En er zijn verschillende ketens die zich niet in Hengelo willen vestigen omdat ze niet op zondag open mogen."

Een voorbeeld. Hij heeft 'in de wandelgangen' gehoord dat zich een serieuze kandidaat had gemeld voor het lege pand van V&D. Maar die zou er uiteindelijk van af hebben gezien, mede omdat de winkels in Hengelo niet elke zondag open mogen.

PositieIn de discussie over de koopzondagen gaat het vaak om de positie van de kleine ondernemers. "Maar daar kun je niet alléén op bouwen. Het moet een mix zijn, van kleine ondernemers en grootwinkelbedrijven. Om de grote jongens hier te krijgen en te houden, moet je ze de mogelijkheid bieden om zondag open te gaan." Dat is volgens hem ook in het belang van de kleine ondernemers zoals hij. "Zonder een vitale binnenstad kan ik niet overleven. Als de rest omvalt, red ik het ook niet."

Valse concurrentieWat er nou zo hypocriet is aan het standpunt van de SP? "Simpel. De winkels op Westermaat Plein mogen wel elke zondag open. Dat is mijn grootste concurrent." Hetzelfde geldt voor de Makro, die ook elke zondag open is. "De Makro verkoopt ook spelen. Je moet eens zien wat daar rond de feestdagen allemaal ingeladen wordt..."

Valse concurrentie, vindt Van der Pal. Daar moet een einde aan komen. "Nogmaals: het gaat er niet om dat ik elke zondag open wil. Het gaat om eerlijkheid en gelijke kansen. Maar de SP wil niet luisteren. Daar heb ik grote moeite mee. Het is vechten tegen de bierkaai."

ZondagsrustDan het argument van de zondagsrust, dat met name voor de ChristenUnie heel zwaar telt. Van der Pal respecteert dat. "Ik ben zelf christen." Vanuit zijn geloof vindt hij verdraagzaamheid een van de belangrijkste waarden in het leven. "Iedereen in zijn waarde laten. Je moet mensen geen verboden opleggen. Laat ons onze gang gaan, ze hebben geen last van ons."

Meer omzetTegenstanders beweren ook vaak dat vrije openstelling op zondag niets extra's oplevert. Het zou alleen maar een verschuiving van omzet zijn. Klopt niet, zegt Van der Pal. Een week met een koopzondag erbij levert hem 20 procent extra omzet op. Hij heeft zelf een onderzoekje gedaan. Daaruit blijkt dat 70 procent van zijn zondagse klanten hun inkopen anders via internet zouden hebben gedaan. "Die zou ik dus anders kwijt zijn geweest."