Nieuws Actueel

Kringloop XL en Wawollie 2.0 in Almelo

Liefhebbers van oude, nog bruikbare spullen en verzamelaars van curiosa kunnen hun hart ophalen. Almelo telt twee nieuwe kringloopwinkels. Binnenkort opent Kringloop XL en woensdag ging Wawollie 2.0 open. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Alphons Huiskes | Foto’s: Frans Nikkels 6 februari 2017

Ron kits

Vader Wim en zoon Ron Kits openen later deze maand een grote kringloopwinkel aan de César Franckstraat in de Aalderinkshoek. De naam Kringloop Almelo XL verwijst naar de omvang van de winkel, die 2.000 vierkante meter groot is. "Het is niet zo dat we hier alleen maar grote spullen gaan verkopen", vertelt Ron Kits.

Kringloop Almelo XL

Kringloop Almelo XL is de tweede vestiging van de familie Kits, die bijna vijf jaar geleden kringloopwinkel De Beurs begon in een pand aan de Frederik van Edenstraat. "Daar zijn we uit ons jasje gegroeid", vertelt Ron. "Het aanbod is te groot om daar goed te kunnen verwerken, vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een tweede vestiging in Almelo, ook voor de opslag en verwerking van de spullen, want daar gaat veel werk in zitten. In het nieuwe pand beschikken we naast de winkelruimte over een sorteerhal van 800 vierkante meter en een textielsorteerhal van 500 meter."

Maatschappelijke functie

De zaak van de familie Kits is niet zomaar een bedrijf. Vader en zoon verdienen er een boterham mee, maar de winkel heeft ook een maatschappelijke functie. "We proberen mensen aan het werk te helpen, vertelt Ron. Momenteel werken er 30, van wie een deel via het UWV aan het werk is om ervaring op te doen. Ook zijn er mensen via Soweco gedetacheerd. Als ondernemer wil je iets verdienen, maar ook plezier in je werk hebben. Daarom vinden we die maatschappelijke functie belangrijk. We hebben hier mensen met een lang gezicht zien binnenkomen, die na een paar weken met een stralende glimlach hun werk doen. Het bleek ook tijdens de verbouwing van de nieuwe zaak. Mensen kwamen zelfs op hun vrije dag helpen. En we verwachten het aantal mensen uit te kunnen breiden na de opening van de nieuwe zaak", zegt Kits.

Het gaat om pure recycling. "We kopen geen restpartijen in. Het gaat om gebruikte producten die nog goed zijn voor een tweede leven. 95 procent komt van particulieren, die spullen brengen of op laten halen."

Gevarieerd aanbod

Het aanbod is breed en varieert van meubels en witgoed tot curiosa. Vandaar ook dat de klandizie, die uit heel Nederland komt, volgens Kits bestaat uit mensen uit alle lagen van de samenleving. "Het zijn niet alleen mensen die weinig te besteden hebben, maar ook mensen die het leuk vinden wat rond te snuffelen op zoek naar een leuk hebbedingetje."

Milieu

Waarmee Kits het derde aspect van de kringloop aanroert: het milieu. "Slechts 20 procent van wat we ophalen gaat alsnog naar de vuilstort. En dat leveren we gescheiden aan. Verder voorkomen we dat dingen naar de vuilcontainer gaan. Daarbij gaat het om tonnen per jaar. In het nieuwe pand gaan we mensen ook inspiratie bieden, laten we zien hoe je van oude spullen iets moois kan maken. Hoe je met oude spullen een origineel interieur kunt creëren bijvoorbeeld, anders dan de Ikea-standaard."

Wawollie: Terug van weggeweest en niet vergeten

Wawollie is terug van weggeweest. In de zomer van 2014, na gedoe met vergunningen gedwongen vertrokken uit een voormalige garage aan de Plesmanweg, nu bezig met een herstart in een voormalige supermarkt aan het Wethouder E. van Dronkelaarplein.

Woensdag ging de winkel, met een vloeroppervlak van een kleine 2.000 meter, open en vanaf dag één was het druk. Bedrijfsleider Peter de Leeuw (47): "Het was natuurlijk spannend, maar mensen zijn ons blijkbaar niet vergeten. Ik denk dat we woensdag wel 2.000 mensen over de vloer hebben gehad. Niet allemaal betalende klanten natuurlijk, maar toch..."

Terugkeer

De terugkeer van Wawollie is voor veel mensen goed nieuws. Voor Astrid (52) bijvoorbeeld. "Toen ze nog aan de Plesmanweg zaten, kwam ik er bijna elke week wel even rondsnuffelen", vertelt de Almelose, die vooral op zoek is naar curiosa of leuke dingen om te pimpen. "Ik nam mijn moeder van 80 ook wel eens mee en voor haar waren veel van die oude spullen vaak een feest der herkenning."

Vrijwilligers

Niet alleen de klanten, ook een deel van de vrijwilligers is teruggekeerd bij Wawollie. Onder wie de 47-jarige Gerard. De voormalig ijzervlechter is afgekeurd. "Maar ik wilde niet de hele dag thuis zitten. Het is fijn dat je zo weer onder de mensen komt en je nuttig kunt maken. Want een uitkering voelt voor mij toch een beetje als bedelen."

Bedrijfsleider De Leeuw, die na het vertrek van Wawollie uit Almelo, een tijd bij de Utrechtse vestiging heeft gewerkt, was een van de mensen die aan de basis stond van de hervestiging in Almelo. "Na al het gedoe van toen, hadden we het wel een beetje gehad met Almelo, maar toch bleef het kriebelen en wilden we hier graag weer een vestiging openen. Dat is nu gelukt. Nu gaan we wortel schieten."