Nieuws Actueel

Kylix ontwikkelt en verkoopt trainingsapparatuur voor paarden

Als kind haalde Martin Kuipers de stofzuiger van zijn moeder uit elkaar. Nu bouwt hij trainingsmolens voor paarden. Hij mag zich sinds kort ‘de beste van zijn branche’ noemen.

Marcel Tettero | Foto: Emiel Muijderman 27 december 2016

Kylix

Kylix, het bedrijf van Martin Kuipers (52) dat is gevestigd op het industrieterrein in Tubbergen, doet zaken met partners over de gehele wereld. Kuipers verkoopt zijn producten onder meer in Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Mexico, Roemenië, de Scandinavische landen en Oezbekistan en is nu bezig met een grote order uit Oman. Kuipers heeft een eenmansbedrijfje en is daar maar wat gelukkig mee.

75.000 km per jaar

Hij rijdt jaarlijks zo'n 75.000 kilometer met zijn bestelbus. "Ik heb altijd tandpasta bij me voor het geval ik onderweg een keer in een hotel moet overnachten", zegt hij in zijn kleine kantoor in de enorme werkplaats met drie werkbanken, een hijsinstallatie en veel staal. "Om een uur belden ze mij uit Noordbeemster bij Alkmaar, omdat er een probleem was. Ik ben er heel snel naartoe gereden en om vijf uur draaide de paardenmolen al weer. De veiligheidskoppeling was gesneuveld."

Daarna ging hij door naar een klant in Antwerpen, zijn busje lag boordevol onderdelen.Kuipers maakt trainingsapparatuur voor paarden en mag zich sinds enkele dagen 'de beste van zijn branche' noemen. Trots toont hij de banner die hij kreeg..

Techniek

De Tubbergenaar haalde als kind al de stofzuiger van zijn moeder uit elkaar om het apparaat te repareren. Hij is geboren in Harbrinkhoek, ging naar de MTS en daarna naar de HTS in Apeldoorn. Hij werd hoofd tekenkamer bij Ankerslot in Enschede, chef werkplaats bij Hobur Almelo en daarna hoofdproductiewerk bij Bihca in Winterwijk en had soms 70 tot 80 mensen 'onder' zich.

Trainingsapparatuur

Bijna tien jaar werkt hij nu voor zichzelf. Hij kocht Kylix, dat niet meer zo goed draaide, en repareerde de eerste twee jaar sommige trainingsapparatuur voor paarden zonder een factuur te sturen om maar klanten aan zich te binden. Nu gaat het anders. Klanten van over de gehele wereld weten hem te vinden, via grote beurzen in bijvoorbeeld Essen en door internet.

"Ik heb het mooiste werk dat er is", zegt hij. "Productie, onderhoud en ontwikkeling doe ik zelf. Storingen wil ik ook zelf verhelpen. Dan zie ik wat er verbeterd kan worden." Alle tekeningen zijn in 3D met een krachtige computer gemaakt. Veel productiewerk besteedt hij uit. Sommige onderdelen maakt hij zelf.

Aqualoopbandtrainer

De lijst producten is indrukwekkend. Drie types paardenmolens, zes soorten solariums voor paarden, complete overkappingen en loopbandtrainers. Hij is de enige producent in Nederland van de aqualoopbandtrainer, waarmee paarden in hoog of laag water al lopend herstellen van een blessure. Nu werkt hij aan een aquatrainer met een loopband die oploopt zodat de beenspieren van het paard extra training krijgen. Dat moet de eerste ter wereld worden. "Het kan echt."

Nominatie

Het Nationale Business Succes Award Instituut heeft het Tubbergse bedrjif Kylix uitgeroepen tot winnaar van de branche voor trainingsapparatuur voor paarden.Het instituut nomineerde het bedrijf bovendien voor de meest innovatieve onderneming, de beste in agri & food en het beste kleinbedrijf van de branche voor apparatuur voor paardentraining. Het Nationale Business Succes Award Instituut versterkt mensen en organisaties op hun weg naar succes. Het houdt jaarlijks een ondernemersverkiezing.

Op 5 februari wordt de uitslag bekend.