Nieuws Actueel

Limburgs bedrijf leverde component IS-bommen

Chemiebedrijf Solvay uit Limburg heeft onbewust meegewerkt aan de productie van IS-bommen. Dat blijkt uit berichtgeving van De Telegraaf.

Van onze redactie 26 februari 2016

Laboratorium drugslab

Islamitische Staat heeft explosieven gemaakt met behulp van een Nederlands bestanddeel. In Irak is een bom aangetroffen met waterstofperoxide geproduceerd door chemiebedrijf Solvay uit Roermond.

OntsmettingsmiddelDe Roermondse firma wordt genoemd in een rapport van Conflict Armament Research (CAR). Deze onderzoeksorganisatie brengt het gebruik van oorlogstuig in kaart. Dat geldt dus eveneens voor chemische stoffen die worden ingezet door terroristische organisaties, zoals waterstofperoxide. Naast explosieve gebruiksdoeleinden kan waterstofperoxide ook gewoon als ontsmettingsmiddel worden gebruikt.

Betrouwbare Amerikaanse klant"Toen we hoorden dat ons bedrijf genoemd werd, stonden we perplex”, zegt woordvoerster Caroline Jacobs van Solvay tegen De Telegraaf. Verder laat het bedrijf weten altijd te goeder trouw te hebben gehandeld. "We houden zorgvuldig toezicht op de verkoop en we leven de nationale en internationale regelgeving na.” Volgens haar bestelde een 'betrouwbare Amerikaanse klant' die zich bezighoudt met reinigingstechnieken in januari 2014 zo'n tweehonderd vaten met waterstofperoxide afgenomen. De maand daarop werden de vaten volgens afspraak afgeleverd in Turkije, waarna ze uiteindelijk via een mysterieuze omweg bij IS terecht zijn gekomen. Hoe? Dat weet Solvay niet. "Daar houden wij ons niet mee bezig. Zodra de klant de bestelling ontvangt, houdt onze verantwoordelijkheid op.”