Nieuws Actueel

'Logisch dat Gamma het in de broek doet'

De komst van de Hornbach zorgt in Apeldoorn en Zwolle voor veel ophef. Rasklusser Paul Martijn voelt zich er als een vis in het water. Tot zijn eigen verrassing.

Olger Koopman | Foto: Corné Sparidaens 5 april 2016

Hornback corn sparidaens

Jippiejaja jippie jippie jee! Het was vooral vanwege 'die belachelijke reclame met dat vreselijke deuntje' dat Paul Martijn uit Dedemsvaart nooit een voet over de deur van een Hornbach zette. De rasklusser is hartstikke tevreden met de Formido in zijn dorp en wat ze daar niet hebben haalt hij bij de Gamma in Zwolle of Hardenberg. "Ik heb altijd gezegd: ik ga nooit naar een Hornbach. Wat voegt zo'n bouwgigant toe?" Het is dan ook vooral uit nieuwsgierigheid dat Martijn zich door de Stentor laat overhalen om - bij wijze van voorproefje voor de vestigingen die in Zwolle (2017) en misschien Apeldoorn geopend gaan worden - een kijkje te nemen bij de Hornbach in Groningen.

OverweldigendDe aanvankelijke scepsis verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra hij een voet over de drempel heeft gezet. "Wow, overweldigend zeg! Het lijkt wel een IKEA, zo groot!", klinkt het bijna fluisterend en zijn ogen fonkelen. Martijn is zestig jaar oud maar voelt zich bij de aanblik van zoveel gereedschap en bouwmateriaal weer even een zesjarig Paultje dat los gelaten wordt in de snoepwinkel. Links en rechts schiet hij de schier oneindige gangpaden in en duikt hij in de schappen.

"Goeie genade wat een keuze zeg! Deze machine is geweldig zeg! Hé, dat merk kende ik nog niet. Allemachtig: vijftien meter alleen maar waterkranen, ongelooflijk!" Bij zijn favoriete afdeling - gereedschap voor houtbewerking - gaat hij helemaal los. "Hier, moet je zien, met deze lijmklem kun je stukken hout haaks op elkaar zetten", zegt hij in het jargon van de rasklusser. Want de vakman is bij Martijn thuis persona non grata. "Ik doe alles zelf. En dan niet het type 'help mijn man is klusser' hoor! Ik maak alles waar ik aan begin ook af. Van de plavuizen op de vloer tot een complete aanbouw bij het huis, maar ook voor meubels of het vernieuwen van de badkamer draai ik m'n hand niet om."

GroeiEen kwaliteit die de geboren Hagenees pas ontdekte toen hij al getrouwd was en in het huurhuis een zelfgemaakte plantenbak in elkaar zette. "Om je kapot voor te schamen zo slecht, maar de teerling was wel geworpen", zegt hij. "Ik verdiepte me in klusboeken en werd kind aan huis bij de bouwmarkt. Nu is het zelfs al zo dat sommige medewerkers klanten bij lastige vragen naar mij doorverwijzen als ik in de winkel ben", vertelt Martijn.

"Ik snap nu heel goed waarom Gamma en Praxis het in hun broek doen voor de Hornbach. Kijk, bij hen kun je alles bestellen, maar dan moet je misschien wel een paar dagen wachten. Ik kan me hier niet voorstellen dat ze iets niet op voorraad hebben. Zelfs hele specialistische dingen zoals laminaatgereedschap heb ik gezien. Dat gigantische aanbod kan trouwens ook een minpuntje zijn. Als ik naar een bouwmarkt ga, heb ik ongeveer wel in mijn hoofd wat ik wil hebben, dan is de extra keus geweldig. Maar als leek kan het te veel worden, kun je letterlijk verdwalen in het aanbod."

TestBij wijze van test spreekt hij een medewerker aan. "Zeg, weet u ook waar de lamellenfrezen liggen?" Voor mij is het Chinees, maar de man blikt noch bloost en gaat hem voor naar het juiste schap. Martijn bedankt hem en loopt resoluut door naar de accuboormachines, waar hij er onlangs een van aanschafte. "Mmm, een tientje goedkoper hier", stelt hij vast.

Pas dan valt zijn oog op de grote tuinafdeling. "Die hebben ze dus ook nog. Dan wordt het dus ook interessant voor mijn vrouw. Kunnen we er samen een ochtendje uit van maken."

GunfactorOndanks al het enthousiasme verwacht hij niet meteen de deur plat te lopen als de Hornbach in Zwolle opent. "Er is ook nog zoiets als de gunfactor. En die is bij de Formido in Dedemsvaart toch groter. Als het even kan, steun ik toch liever de lokale economie. Maar ik sluit nu niet meer uit dat ik straks af en toe ook naar de Zwolse Hornbach zal gaan."

Het oosten is blinde vlekHornbach heeft momenteel elf vestigingen, voornamelijk in het zuiden en westen van het land en eentje in Groningen. Het midden en oosten van het land zijn nog onontgonnen gebied. Vandaar dat de Duitsers willen uitbreiden in Zwolle en Apeldoorn. De komst van de bouwmarktgigant zorgde in die plaatsen (zoals eigenlijk overal) voor controverse.

De concurrerende bouwmarkten spannen tot in den treure rechtszaken aan. Daarmee weten ze de komst van een Hornbach-vestiging soms voor vele jaren uit te stellen.

In Zwolle gaf de Raad van State enkele weken geleden groen licht. Het ontlokte 'expansiemanager' Gerben van Heeren van Hornbach de volgende uitspraak: "Voor ons zijn er twee zekerheden in het leven: de eerste is dat Gamma en Praxis altijd gaan procederen als wij ons willen vestigen en de tweede is dat wij altijd de strijd winnen."