Nieuws Logistiek en transport

'Grootste logistieke uitdaging ooit': pakketbezorging groeit in coronajaar 103 procent

Pakketbezorgers stonden afgelopen jaar voor de grootste logistieke uitdaging ooit. Door de coronamaatregelen werden in Nederland 103 procent meer pakketten bezorgd in 2020 dan in het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van Sendcloud. Ondanks de explosieve groei, werd maar liefst 83 procent van de pakketten 'gewoon' de volgende dag geleverd.

Van onze redactie 1 maart 2021

Sendcloud record pakketjes bezorging corona

Eerder berichtte PostNL al dat het in 2020 een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgde, een groei van 19 procent ten opzichte van 2019. Sendcloud, het alles-in-één verzendplatform dat webwinkels koppelt aan vervoerders als PostNL, DHL, Budbee en Trunkrs, ziet dat deze groei doorzet over de hele linie.

In 2020 werden via het platform 103 procent meer pakketten verzonden dan in 2019. Al vanaf maart was een explosieve stijging van het pakketvolume te zien. Het sluiten van de winkels in december leidde tot een hoogtepunt met een verdriedubbeling (+202 procent) van het pakketvolume. De drukste dag vond al plaats in november: op Cyber Monday gingen maar liefst 271 procent meer pakketten op de post.

Meeste pakketten op tijd afgeleverd

Hoewel het aantal pakketten explosief toenam, kon het merendeel netjes de volgende dag geleverd worden. Zo’n 83 procent van de pakketten werd de volgende dag geleverd. Gemiddeld was de levertijd per pakket 1,25 dag. In december daalde het percentage dat binnen een dag geleverd werd licht, naar 74,3 procent. Dat heeft met name te maken met het lange kerstweekend, waardoor pakketten wat langer bleven liggen.

Drukte leidt tot meer geduld bij consument

Consumenten vinden het in coronatijd overigens niet erg om langer op een pakket te wachten. Uit onderzoek van Sendcloud tijdens de eerste lockdown blijkt dat Nederlanders in crisistijd bereid zijn maar liefst 5,4 dagen op hun bestelling te wachten. Normaal gesproken willen consumenten maximaal vier dagen op hun levering wachten.

''Hoewel het pakketvolume na de lockdown zal stabiliseren, verwachten we ook komend jaar dat de pakketmarkt blijft groeien''

Rob van den Heuvel, ceo en mede-oprichter Sendcloud

Rob van den Heuvel, ceo en medeoprichter bij Sendcloud, verwacht dat ook in 2021 de groei van de pakketmarkt doorzet: ,,In 2020 hebben we een explosie van het pakketvolume gezien, die fantastisch is opgevangen door alle pakketbezorgers. Hoewel het pakketvolume na de lockdown zal stabiliseren, verwachten we ook komend jaar dat de pakketmarkt blijft groeien. Veel consumenten hebben afgelopen maanden het gemak van online shoppen ontdekt. We moeten daarom goed nadenken hoe we pakketbezorging op de lange termijn efficiënt en duurzaam kunnen inrichten.”

Tijdens de Week van de Ondernemer spraken we medeoprichter en cco Sabi Tolou in een live radio-uitzending. Hij vertelde onder meer over enkele jaren een beursgang te overwegen. Luister de uitzending hieronder nog eens terug.

PostNL: 'Pandemie versnelde onlinewinkelgedrag consumenten'

Doordat veel mensen vorig jaar noodgedwongen thuisbleven vanwege de viruspandemie heeft internetshoppen een vlucht genomen, en daardoor had PostNL veel meer pakketjes te bezorgen. Dat zorgde ervoor dat de omzet van het bedrijf steeg tot krap 3,3 miljard euro, afgezet tegen dik 2,8 miljard euro een jaar eerder. In het slotkwartaal van 2020 waarin ook veel winkels dicht moesten, zette het bedrijf ruim 1 miljard euro om.

Voor dit jaar rekent PostNL erop 10 tot 12 procent meer pakketten te zullen bezorgen. Volgens het postbedrijf heeft de coronapandemie het onlinewinkelgedrag van consumenten versneld. Ook als de winkels straks weer open mogen en het virus onder controle is, rekent PostNL op een stevige groei van de pakketvolumes. Volgens PostNL zal die groei tegen de 10 procent per jaar bedragen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.