Nieuws Logistiek en transport

Maarten de Reij (27) wil met startup Cargoplot wereldwijde logistiek transparanter maken

Ooit weleens geprobeerd om motoren te verschepen over de Atlantische oceaan? Maarten de Reij, de 27-jarige oprichter van Cargoplot, een snel groeiende startup binnen de logistiek, wel. Zonder succes. Niet omdat de infrastructuur er niet is overigens. Integendeel. Hij kwam tot de conclusie dat het als normale sterveling zonder logistieke kennis vrijwel onmogelijk is om intercontinentaal te verschepen. Met zijn bedrijf wil de ondernemer dat veranderen.

Van onze redactie 18 juni 2022

Cargoplot logistiek transport

Logistiek speelt een ontzettend grote rol in de wereldwijde handel en drukt als geen ander op economische groei. Beeld: Shutterstock

Dat veranderen doet Maarten de Reij naar eigen zeggen door middel van impact maken. Impact maken door waarde te creëren, dat is de persoonlijke missie. Wat hij daarmee bedoelt, hoe dat in de praktijk werkt en wat zijn verdere plannen zijn? We vroegen het de twintiger.

Impact maken vanuit waardecreatie. Dat is nogal wat. Waar komt dit vandaan?

,,Toen ik 11 was, ging ik op fietstour door Thailand met mijn ouders. Daar ontmoette ik een Fransman. Hij vertelde me, uiteraard in begrijpelijke taal voor een kind, dat zijn werk eruit bestond om bedrijven die gevestigd zaten in de westerse economie na te bootsen in minder ontwikkelde landen. Om zo de lokale economie te verstevigen. Dat heeft me enorm geïnspireerd. Uiteindelijk ben ik een andere kant op gegaan dan mijn Franse reisgenoot, maar de gemene deler is de wereldeconomie. Ik zie het als mijn missie om een bijdrage te leveren aan de wereld door waarde te creëren voor mensen om mij heen. Van jongs af aan is het bij mij een natuurlijk instinct dat ik constant mijn omgeving observeer en zie waar dingen beter zouden kunnen.”

Lees ook: Duidelijk gemeentelijk beleid gewenst bij invoering zero-emissiezones

Van jongs af aan was je hier al mee bezig?

,,Als ik naar mezelf kijk, dan kan ik wel zeggen dat ik al zo lang ik me kan herinneren bezig was met het spotten van kansen ja. Dat begon op de middelbare school met allerlei handeltjes. Bijvoorbeeld in vuurwerk. Ik kwam er in de brugklas achter dat iedereen op school dit wilde hebben, maar in Nederland kon je niet aan al het gewenste komen. Dus ik ging dan naar België en kwam met tassen vol terug.''

,,Toen mijn morele kompas me inhaalde, begon ik met een nieuwe handel: een schoolkantine. Onze middelbare school in Hoorn had twee gebouwen: één voor de onderbouw en één voor de bovenbouw. Het gebouw voor de onderbouw had geen kantine. Dus dan moest je helemaal naar het andere gebouw lopen, om vervolgens de hele pauze tussen oudejaars in de rij te staan voor een broodje. Doodeng en bovendien doodzonde van je pauze. Dat kon anders dacht ik. Dus begon ik samen met een vriend een eigen kantine. Dat liep als een trein. Mijn andere bijbaantjes kon ik al snel vaarwel zeggen en toen wij eindexamen gedaan hebben verkochten we ons bedrijfje aan medescholieren.”

Van de middelbare schoolkantine naar de logistiek. Hoe is dat zo?

,,Na mijn master had ik met een groep vrienden bedacht om op de motor een reis te maken door Zuid-Amerika. Hiervoor wilden we motoren vanuit Nederland verschepen naar Argentinië. Dat moet prima mogelijk zijn dachten we. Niets bleek minder waar. In onze zoektocht kwamen we er al snel achter dat een traject van intercontinentaal verschepen mega complex is. Al is het alleen al vanwege alle verschillende transportvormen die er op je af komen. Denk aan wegtransport, zeevracht, luchtvracht, trein vracht, noem maar op. Om nog maar te zwijgen over de documentatie boekhandel die nodig is om te mogen importeren. Zonder logistieke kennis zinkt de moed je vrij snel in de schoenen kan ik je vertellen. Het was vrijwel onmogelijk om inzichtelijk te krijgen wat nu de beste manier was om die motoren te verschepen. In die zoektocht kwam ik erachter dat de logistiek een industrie is die onnodig ingewikkeld gemaakt wordt.”

Maarten de Reij

Oprichter van Cargoplot

''Freight forwarders zijn alles behalve transparant over wat ze nu precies aanbieden en waar ze goed in zijn. Ze zeggen allemaal dat ze alles kunnen. Maar als je dan een offerte aanvraagt kom je erachter dat het tarief soms wel drie keer hoger ligt dan bij de ander''

Onnodig ingewikkeld gemaakt?

,,Je kunt de logistiek praktisch gezien opdelen in drie lagen: de infrastructuur (havens, wegen, et cetera), de uitvoerders, die gebruik maken van de infrastructuur (boten, wegtransport, et cetera) en dan heb je de servicelaag. Als het ware de bemiddelaars. Ook wel freight forwarders genoemd (expediteurs in het Nederlands). Het gros van de wereldwijde logistiek wordt via hen ingekocht en gemanaged. En daar zitten de problemen. Die problemen gaan eigenlijk over drie zaken: fragmentatie, transparantie en communicatie. Er zijn enorm veel aanbieders actief. Deze fragmentatie zorgt ervoor dat je zelden de beste oplossing voor verschillende transporten bij dezelfde aanbieder vindt.''

,,Daarnaast zijn freight forwarders alles behalve transparant over wat ze nu precies aanbieden en waar ze goed in zijn. Ze zeggen allemaal dat ze alles kunnen. Maar als je dan een offerte aanvraagt kom je erachter dat het tarief soms wel drie keer hoger ligt dan bij de ander. Zie dan maar een de beste partij te vinden. Tot slot zijn freight forwarders in alle stappen van communicatie ontzettend terughoudend in het delen van informatie. Waarom? Omdat zij er baat bij hebben dat jij niet precies weet hoe het zit en dus niet niet zelf het beste aanbod kunt vinden en vergelijken. Lekker voor hun marges. Kortom: de juiste partij vinden voor jouw logistieke vraagstuk is een enorme uitdaging. Dus toen dacht ik: dit moet gewoon echt beter.”

Lees ook: Hoe een Nederlander vanuit Australië met snelle sloepen de wereld verovert

Leg eens uit?

,,Logistiek speelt een ontzettend grote rol in de wereldwijde handel en drukt als geen ander op economische groei. Dat is tijdens de coronapandemie met daarbij horende lockdowns in landen als bijvoorbeeld China, pijnlijk duidelijk geworden. De huidige beperkingen door de oorlog in Oekraïne verslechteren die situatie alleen maar. Leveringsproblemen raken bijna elk fysiek product dat verkocht wordt. Denk bijvoorbeeld eens aan het huidige chip tekort voor elektrische auto’s, of de beperkte beschikbaarheid van bouwmaterialen, waardoor prijzen de pan uit reizen. Die problemen worden nu door mensen opgelost. Ik las laatst dat de meest voorkomende vacature op LinkedIn afgelopen jaar was voor expediteur. Dat is niet voor niets. Met Cargoplot proberen we ervoor te zorgen dat bedrijven makkelijker kunnen samenwerken met bedrijven over de hele wereld. Hierdoor kunnen wij op onze manier een steentje bijdragen aan het verbeteren van de wereldwijde samenwerking.”

En… Hoe is het eigenlijk afgelopen met die motoren?

,,Tja, die verloor ik al snel uit het oog. Die reis heb ik overigens nog wel gemaakt, maar die stond vrijwel helemaal in het teken van het uitwerken van mijn businessplan. Onderweg, op mijn laptop. En zo werd Cargoplot geboren. Achteraf heeft dat fiasco met die motoren me meer opgeleverd dan ik ooit had kunnen bedenken.”

Lees ook: Zorgen om dieselprijs? Nee, transportondernemer Melis zoekt nieuw personeel: 'Heb dit nog nooit meegemaakt'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws