Zomaar een zaterdagavond in restaurant RAUW, ergens vorig jaar. Links zit een echtpaar ‘dat de buren tegen heug en meug mee uit eten neemt als bedankje voor het oppassen op de kat’. Rechts ‘een groep vriendinnen die het personeel iedere vijf minuten laat weten over anderhalf uur in het theater te willen zitten’. En in het midden zit ‘een stel dat op aanraden van de therapeut uit eten gaat om de relatie te redden, en de tijd op één glaasje huiswijn uitzit’.
Het zijn stuk voor stuk uitvergrotingen van de werkelijkheid, dat weet Maarten zelf ook wel. Maar in de kern is er volgens hem geen woord van gelogen. ,,Weekendpubliek is totáál anders dan klanten die doordeweeks komen lunchen of dineren. Die mensen nemen de tijd en willen zich wél laten verwennen met goede wijn en goed eten.” Dat laatste kan volop bij RAUW, zegt de eigenaar tegen AD: het restaurant dat in april 2015 werd geopend is al jaren opgenomen in de Michelingids en de Gault&Millau.
Onaardige opmerkingen
Enkele maanden na de opening besluit Maarten RAUW al op zondag dicht te houden. De zaterdag is daar inmiddels bij gekomen. Hij heeft er geen seconde spijt van. ,,Ja, als mensen mij bellen om een tafel te reserveren voor in het weekeinde en ik zeg dat we dicht zijn, vindt men dat weleens vreemd. En dan krijg ik daar weleens onaardige opmerkingen over. Dan denk ik gelijk: wat ben ik blij dat jíj niet naar mijn zaak komt...”
RAUW is zeker niet het enige restaurant dat zo’n soort rigoureuze beslissing neemt: sterrenrestaurant Studio in Maastricht is sinds kort bijvoorbeeld ook vijf dagen open, en eenzelfde besluit bij Rijsel in Amsterdam gaf Maarten de inspiratie om zijn ‘toko’ ook op zaterdag en zondag te sluiten.
Zeker sinds corona is er wat veranderd in de werkmentaliteit
Maarten van der Heide Eigenaar restaurant RAUW
Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland gebeurt dit nog niet op grote schaal. Cijfers over hoeveel zaken in het weekeinde dicht zijn heeft ze niet. Mócht een zaak sluiten is de meest gehoorde reden, overigens: een tekort aan personeel.
En dat is voor Maarten, die op dit moment achttien mensen op de loonlijst heeft, ook zeker de ándere reden achter zijn beslissing. ,,Zeker sinds corona is er wat veranderd in de werkmentaliteit. Twintigers die bij mij willen komen werken, roepen vaak gelijk al dat ze maximaal vier dagen willen. Oh, en niet tot te laat, want ‘dan zijn ze de volgende dag niets waard’. En in het weekeinde? Nee, want dan willen ze naar een festival of kunnen chillen. Daar kun je van alles van vinden, maar het is de realiteit.”
‘Een côte de boeuf voor McDonalds-prijzen...’
Wil hij tóch mensen overtuigen op zaterdag of zondag op te komen draven, dan moet er salaris bij, weet de restauranthouder uit ervaring. ,,En als je dan bedenkt dat in het weekeinde dus niet het grote geld wordt verdiend, omdat mensen dan juist haast hebben of hopen voor McDonalds-prijzen een prachtig gerijpte côte de boeuf te kunnen bestellen, dan snap je dat het gewoon niet kan.”
Eén kanttekening wil Maarten tot slot nog wel maken bij zijn relaas. ,,Je moet wel bedenken dat ik met RAUW op een bedrijventerrein zit, en niet in de binnenstad. Wij hebben dus geen ‘aanlooppubliek’, waar zaken in het centrum het vaak van moeten hebben. Ik kan me dus voorstellen dat het muntje daar de andere kant op valt. Maar ik hoef in ieder geval nóóit meer terug naar het weekeinde, dit is veel lekkerder werken zo!”