Nieuws Actueel

Machtsspel rond imperium: Amerikaanse miljardair richt grof geschut op Nederlandse paardenondernemer

Een Amerikaanse miljardair zaagt met grof geschut aan de stoelpoten van Jan Tops. Rond zijn vanuit Valkenswaard opgebouwde paardenimperium is een nietsontziende machtsstrijd gaande. Ondernemer Tops en de enige andere aandeelhouder Frank McCourt gaan rollebollend over straat.

Bart-Jan van Rooij (AD) 26 december 2021

Jan tops frank mccourt global champions

Jan Tops (l.) and miljardair Frank McCourt in 2014 toen alles nog koek en ei was. Tops verkocht dat jaar de helft van de aandelen in de Global Champions Tour aan de Amerikaan. Foto: AD.

Hij moet spijt hebben als haren op zijn hoofd. De Valkenswaardse paardenpaus Jan Tops (60) deed in 2014 de helft van de aandelen in de prestigieuze springwedstrijdenreeks Global Champions Tour van de hand. Dat leverde de ondernemer destijds 50 miljoen euro op. Maar nu moet het voor de voormalige Olympisch kampioen van 1992 voelen alsof hij destijds met de Amerikaanse miljardair Frank McCourt als enige andere aandeelhouder het Paard van Troje heeft binnengehaald.

Al wil Tops daar zelf niet aan: ,,Het heeft geen zin om terug te kijken. Ik probeer vooral te voorkomen dat deze kwestie ons in een negatief daglicht stelt”, zei hij donderdagavond na afloop van een urenlange zitting bij de Amsterdamse Ondernemingskamer, weet het AD te melden. Daar komen bedrijven terecht als interne bonje zo hoog oploopt dat de rechter het maar moet zeggen. En zo stonden Tops en McCourt donderdag tegenover elkaar. Figuurlijk dan, want McCourt resideert in een zonovergoten Florida en deed zijn zegje via een videoverbinding.

Jan Tops wegjagen en de boel voor een habbekrats in handen krijgen, is het eigenlijke doel van de Amerikaan, schetst het juridisch team achter Tops.

McCourt, de huidige eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, wil Tops weghebben. En liefst zo snel mogelijk, binnen een paar maanden. Tops zou te weinig ambitieus zijn, uit zijn op stilstand in plaats van groei, vatte één van de zes door Tops ingeschakelde advocaten McCourt’s doel samen. Voor wie de paardensportarena aan de Maastrichterweg kent en op de wedstrijdkalender plaatsen als Monaco, Doha, Parijs en Rome ziet prijken, lijkt dat verwijt bijna potsierlijk. Tops wegjagen en de boel voor een habbekrats in handen krijgen, is het eigenlijke doel van de Amerikaan, schetst het juridisch team achter Tops.

Donderdag werd duidelijk dat ook de crisis niet voorbij gaat aan het sjieke paardenimperium. Dit jaar wordt er als het goed is net quitte gespeeld maar vorig jaar werd 6,5 miljoen verlies geleden. Ook 2019 eindigde in het rood door eenmalige kosten. Het negatief eigen vermogen is opgelopen tot 11 miljoen euro. ,,Wij zitten hier niet omdat er morgen een faillissement dreigt”, zei één van de raadsmannen. ,,Maar dreigende liquiditeitsproblemen zijn er wel.”

Een lucratief sponsorcontract met de Zwitserse horlogemakers van Longines kan lucht bieden. Dankzij wat extra sponsoring voor online-activiteiten is het bovendien nog wat aantrekkelijker dan het huidige meerjarige contract dat eind komend jaar afloopt.

Een lucratief sponsorcontract met de Zwitserse horlogemakers van Longines kan lucht bieden. Dankzij wat extra sponsoring voor online-activiteiten is het bovendien nog wat aantrekkelijker dan het huidige meerjarige contract dat eind komend jaar afloopt. De nieuwe vijfjarige overeenkomst draait om twintig miljoen euro per jaar, terwijl de totale inkomsten jaarlijks 65 miljoen bedragen. Bijna een derde dus. Maar de onderhandelingsperiode loopt eind volgende week af.

‘Meer te verdienen met andere sponsoren’

Ook de Longines-deal kan niet op goedkeuring rekening van McCourt. Die voelt er weinig voor om zich nu te laten klemzetten met een exclusieve deal. Met andere of meer sponsoren moet er nog veel meer geld uit die springpaardenwedstrijden kunnen worden getrokken, denkt de miljardair. Tops’ raadsman zei dat zijn cliënt het vertrouwen zou verliezen als het belangrijkste contract niet doorgaat. Daardoor zou ook de waarde van zijn aandelen dalen. En juist daar zou het McCourt om te doen zijn.

Tops: ,,Er moet op korte termijn rust komen. Slechte PR zou funest zijn, temeer omdat we de komende weken nog contracten moeten sluiten met nieuwe teams die het komend jaar gaan uitkomen in de Global Champions League.” De rechter doet vrijdag al uitspraak.

Longines is al jarenlang hoofdsponsor van de door Jan Tops opgetuigde Global Champions Tour. Hij wordt wel vergeleken met voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Foto: AD-Bert Jansen/DCI Media.