Nieuws Actueel

Megapakhuis is klaar voor komst van eerste kazen

Een van de allergrootste kaasdistributiecentra van Nederland nadert z'n voltooiing in Woerden. Over een maand legt kaashandel De Goey de eerste kazen op nieuwe rijpplanken, schrijft het AD. 'De vraag naar oude kazen groeit enorm.'

Marco Gerling 29 maart 2016

Kaas kazen

Nu nog werken aan de Pompmolenlaan acht mensen in een pakhuis tussen zo'n 125.000 kazen, goed voor 2 miljoen kilo. Dit najaar zijn dat bijna drie keer zoveel mensen en bijna 500.000 kazen van 12 kilo per stuk. Daarmee behoort de kaasopslag langs de Wulverhorstbaan tot een van de grootste van het land.

MelkquotumHet zijn duizelingwekkende aantallen, weet ook directeur John de Goey: "Dé reden van onze uitbreiding op deze ideale locatie vlak bij de A12 is de veel grotere behoefte aan opslagcapaciteit." Die toenemende groei heeft alles te maken met het opgeheven melkquotum. Daardoor leveren agrariërs veel meer melk af. Daarvan worden veel houdbare producten gemaakt, zoals kaas.

Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina weet dat vorig jaar 10 miljard liter melk in Nederland is geproduceerd waarvan de helft verwerkt is tot kaas. Pakhuizen om al die kazen te laten rijpen zijn hard nodig, wachtend op transport.

UltramodernAfgelopen jaar is bijna 20 procent meer kaas geproduceerd dan voorgaande jaren, weet De Goey. "Als de vraag minder is, dan laten we de kaas langer rijpen. Bovendien groeit de vraag naar oude kaas sterk, wereldwijd." Grote kaasleveranciers kiezen voor opslag van hun 'gele goud' in de 'ultramoderne' hal van 15.000 vierkante meter, waar vanaf mei kazen liggen. Vanuit Woerden verspreidt de kaas zich over het hele land en vooral ook over Duitsland.

De Goey bekeek de optie om een totaal nieuw distributiecentrum te bouwen langs de A12 bij Woerden maar is blij uiteindelijk gekozen te hebben voor de huidige locatie. Vertrekken uit Woerden is nooit een optie geweest. "Want wij juichen juist de ambitie toe dat Woerden zichzelf wil profileren als kaasstad, inclusief de komst van een kaasexperience en -academie. Hier is ook nog echte authentieke handel en niet zoals in Gouda en Alkmaar voor de show."