Nieuws Actueel

Meubels à la Haaksbergen

De eerste honderd eetkamerstoelen werden vanuit de woonkamer verkocht . "Je moet toch ergens beginnen."

André Scheffers | Foto: Emiel Muijderman 29 februari 2016

Maurice hummel emiel muijdermaqn 1

Maurice Hummel van Hummel Lifestyle vond het begin wel spannend. Maar nu, zeven jaar later, is het Haaksbergse bedrijf een landelijke speler in een 'overspoelde markt'.

Hummel staat met de bouw van een nieuw pand aan de Bouwstraat aan de vooravond van een mijlpaal. "In april willen we open. Volgende week gaat het snel, want dan worden de wanden en het dak geplaatst."

NaamBasicSofa is de naam die Hummel nog steeds naar buiten toe uitdraagt. "Via mijn vader belandde ik zo'n dertig jaar geleden in het meubelvak. Bij ons thuis draaide alles om meubelen. Onze drie kinderen maken dat ook weer mee. De geschiedenis herhaalt zich. Elk gezinsuitstapje eindigt wel ergens in een trendy meubelwinkel. 'Even inspiratie opdoen', krijgen onze kinderen dan te horen. Ze zijn het gewend."

Na jarenlang ervaring in de meubelbranche te hebben opgedaan, achtte Hummel de tijd rijp om zelfstandig ondernemer te worden. Dat gebeurde zo'n zeven jaar geleden. "Het was me al snel duidelijk geworden dat het anders kon in de traditionele meubelbranche. Aan de ene kant had ik de relaties met de buitenlandse meubelproducenten en aan de andere kant kwam internet sterk opzetten. Precies daar hebben we een brug gebouwd. We kochten moedig en groots in. We verkochten deze meubels met heel kleine marges door. Rechtstreeks aan de eindconsument. De eindklant had in een keer de mogelijkheid om voor de helft van de normale prijs meubelen te kopen. Het bedrijf groeide sterk."

OntwikkelenDe ontwikkeling van de producten, de inkoop en verkoop. Het wordt allemaal gedaan vanuit Haaksbergen. "We ontwikkelen al onze modellen zelf. We voelen goed aan wat de grote markt zoekt. In samenwerking met de ontwikkelingsafdelingen binnen onze productiebedrijven worden continu nieuwe modellen ontwikkeld, afgestemd op de vraag van de consument en de trends. Dagelijks zijn we in contact met bijvoorbeeld stoffenleveranciers. Zelfs de greepjes achter op de stoelen worden door ons zelf bedacht. Dit is het epicentrum Hummel Lifestyle. De productie doen we niet hier. We produceren all over the world."

ChinaMaurice Hummel somt de landen en streken op waar de ontwerptekeningen naartoe gaan voor vervaardiging. Teakmeubelen worden in Indonesië geproduceerd. Het gaat om meubels gemaakt van oud teakhout. "Verder importeren we vanuit China, maar ook heel veel uit allerlei Europese landen. Alles komt in volle containers en vrachtwagens binnen in ons magazijn in Haaksbergen. En elke zaterdag verdelen wij deze meubelen over Nederland en België. Inmiddels is ook Duitsland een groeimarkt voor ons. Onze Facebookpagina BasicSofa speelt in dat opzicht een grote rol. Klanten vinden je tegenwoordig via sociale media als Facebook en verkoopsites als Marktplaats. Dat is een wondere wereld hoor."

Eigen pandJarenlang werd er vanuit meerdere huurpanden gewerkt. Op dit moment zit het centrale magazijn in het TeHa-gebouw aan de Bouwstraat. Hummel vindt het nu tijd voor een eigen pand met een eigen uitstraling. Dat verrijst nu langs de Hengelosestraat, pal voor het TeHa-pand. Het huidige 'magazijnidee' waar klanten binnenlopen, blijft gehandhaafd. "We hebben dit perceel een paar jaar geleden al gekocht. Het wordt een mooi pand op een zichtlocatie aan de Hengelosestraat. Hier zullen we een mix realiseren tussen ruimte voor voorraden en showgedeeltes. Rechtstreeks kopen aan de bron blijft de succesformule. Beetje luxe en sfeer, maar niet te veel."