Nieuws Actueel

Michelingids 2017: op 3 plekken in West-Brabant eten met ster

Voor West-Brabant blijft in de Michelingids 2017 op sterrenniveau alles bij het oude, schrijft BN de Stem.

Hessel de Ree 13 december 2016

19738239 peijnenburg

De regio telt als vanouds drie restaurants met elk één ster: Wolfslaar in Breda, Mijn Keuken in Wouw en De Zwaan in Etten-Leur. Het zijn zaken die al jaren een ster hebben. In Zeeuws-Vlaanderen blijven er vier restaurants met één en één met twee sterren.

De gisteren in Amsterdam gepresenteerde nieuwe uitgave van de restaurantgids vertoont ook landelijk weinig verrassingen.

Kwaliteit

Het totaal aantal sterren daalde met 2 naar 129. Dit jaar krijgt ons land er opnieuw geen derde zaak bij met het maximumaantal aantal van drie sterren. Er zijn negentien restaurants met twee sterren en 85 met een Michelinster.

Kenners zijn het erover eens dat de kwaliteit van Hollandse topkeukens zich in de breedte stabiliseert.

De Zwaan

Roland Peijnenburg van De Zwaan is tevreden met zijn score. Zijn bedrijf ontving voor het 23ste jaar achtereen een Michelinster.

Toch voelt de eigenaar bij elke bekendmaking weer 'een gezonde spanning', zegt hij: ,,Routine wordt het nooit. We blijven ambitieus hoor, maar ik acht de kans op een tweede ster niet erg groot. Je weet nooit wanneer die komt. Ik heb vrienden in de horeca die er alles aan deden om zo'n tweede ster te halen. Ze zijn failliet gegaan toen die niet viel. Dat wil ik niet. We doen het uiteindelijk voor de klanten.''

Lees ook:Restaurant Tribeca: Drie maanden open en al een tweede sterMichelingids 2017: Groot geworden met air van geheimzinnigheidMichelingids 2017: Wat schieten ondernemers op met een ster?Interview Robert Kranenborg: Diversiteit leidt tot succesOverzicht: Volledige lijst Michelinsterren 2017