Nieuws Actueel

Minicamping? Wees slimmer dan de anderen

Tonny Peeters | Foto: Ton van de Meulenghof 2 februari 2016

Wim renders de peel campings recreatiebedrijven

Het aanbod van minicampings in de Peel is nu zo groot, dat nieuwe ondernemers in de branche alleen kunnen overleven als ze zich onderscheiden van de rest. Dat kan door een camping te starten voor specifieke doelgroepen zoals homo's, naturisten of mensen die zorg nodig hebben. Alleen dan heb je kans om over vijf tot tien jaar nog te bestaan, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Dat is de analyse van Wim Renders, de man die al vele jaren in deze sector in de Peel actief is. Uit een rondgang langs diverse betrokken organisaties blijkt dat de Peel momenteel zo'n veertig minicampings telt. Een aantal dat volgens Renders de afgelopen twee decennia ongeveer gelijk is gebleven; er verdwenen campings, maar er kwamen ook weer nieuwe bij.

HobbyVeel van die kleine recreatiebedrijven zijn in de loop der jaren opgestart door boeren. Na het vrijkomen van allerlei subsidies rondom de reconstructie van het platteland was het ineens aantrekkelijk om het boerenbedrijf om te zetten in een recreatief bedrijf. Dat betekent: hotelkamers op de plek van koeienstallen en grasvelden voor tenten en caravans waar eerst paarden draafden.

Renders: "In veel van die gevallen ging het om een hobby voor de vrouw van de boer. Ze deden het erbij. Veel van de eerder genoemde campings zijn inmiddels doodgebloed." Hij laakt de slechte voorbereiding van veel campingeigenaren. Zo wordt marktonderzoek nauwelijks of op het verkeerde moment gedaan. "Voor je begint moet je je goed op de markt oriënteren. Waar is vraag naar? Ga bovendien eens buiten het hoogseizoen om op zo'n camping kijken en leef niet op een roze wolk. Tijdens pinkster- en paasweekenden zit alles vol, het gaat juist om de dagen daarna."

Bijzondere doelgroepenDe provincie Noord-Brabant juicht het in elk geval toe als agrariërs hun bedrijf willen ombouwen naar een recreatieve onderneming. Volgens een woordvoerder wordt 'de natuur zoveel mogelijk verbonden met de economie'. Het aantal van veertig minicampings zorgt volgens de provincie nog niet voor een te grote druk op de Peel. "Met de drukte in de Peel valt het volgens ons wel mee. Er zijn in elk geval geen signalen die wijzen op onwenselijke toeristische belasting van het gebied. Ter vergelijking: de Loonse en Drunense Duinen, de Veluwe: daar is de druk veel groter."

Ontwikkelingsmogelijkheden zijn er nog voldoende. Volgens Renders moeten ondernemers het zoeken in bijzondere doelgroepen. "Rust en ruimte heb je op vrijwel iedere camping. Wees slimmer dan anderen. Creëer je eigen publiek en lever kwaliteit."