De campagne ‘mag het ietsje minder’ is in de tijd dat de energietarieven de pan uitrezen opgezet door diverse vertegenwoordigers van ondernemers in de winkelstraat. Toen kwamen ondernemers met elkaar op voor lagere energiekosten. ,,Nu merken we dat ondernemers steeds meer klem ervaren. Die ervaren ze bijvoorbeeld door allerlei lasten en regels”, vertelt Paul te Grotenhuis, woordvoerder van INretail, een van de ondertekenaars van de campagne. ,,Daarnaast zegt het kabinet de regeldruk aan te willen pakken en daar helpen we ze graag bij. We willen met elkaar een vuist maken, want we merken dat dit onderwerpen zijn die alle ondernemers in de winkelstraat raken.”
Minder regeldruk en stabielere overheid
Naast INretail zijn onder andere de bakkers- (NBOV), slagers- (KNS) en schoenmakersbranche aangesloten bij de campagne. Deze brancheverenigingen en ook MKB-Nederland pleiten al langer voor minder regeldruk en een stabielere, te vertrouwen overheid. Tegenstrijdig lijkt dan het nieuwe plan van het kabinet dat donderdag naar buiten kwam. Het kabinet wil de transitievergoeding die werknemers krijgen bij arbeidsongeschiktheid bij de ondernemers neerleggen en daarmee de financiële lasten van ondernemers verzwaren. ,,Met dat nieuwe plan worden onmogelijke administratieve trajecten die ontzettend veel tijd en geld kosten bij de ondernemer neergelegd. En dat in een tijd waarin er steeds meer druk op het rendement van ondernemers ligt. Dat past niet in het plaatje van wat de overheid wil uitstralen en is niet te begrijpen.”
Lees ook: Lasten voor bedrijf met zieke werknemers mogelijk fors hoger: ‘Killing voor ondernemers’
MKB-Nederland berekende wat een gemiddelde ondernemer kwijt is aan die transitievergoeding. Een middelgroot bedrijf, met een paar miljoen omzet, kan aan medewerkers die lang in dienst zijn al snel een ton kwijt zijn aan de transitievergoeding. En daarmee 6 procent van de totale loonsom van het bedrijf.
Ook haalt Te Grotenhuis de coronaschulden aan, waar 136 duizend Nederlandse bedrijven nog zo’n 7,3 miljard euro aan moeten afbetalen. ,,Je kunt alleen maar extra aflossen op het moment dat je extra omzet realiseert. Met de stijgende andere kosten houdt de ondernemer geen geld meer over om zelf nog boodschappen te kunnen doen.”
Bij veel banken staat bij een retailer, een meubel- of schoenenzaak automatisch een rood kruis
Paul te Grotenhuis
In de campagne benadrukken de brancheverenigingen zaken die volgens hen wel ietsje minder zouden kunnen, zoals de regeldruk en lasten bij zieke medewerkers, maar ook wat wel ietsje meer zou mogen. Toegang tot meer financiering is een van die onderwerpen. ,,Bij veel banken staat bij een fashionwinkel, een meubel- of schoenenzaak automatisch een rood kruis. We merken dat de bank vaak niet goed in beeld heeft hoe de zaak ervoor staat en wat de kansen zijn. Die werken met een simpel ‘ja of nee’-schema. Zonder de niche-informatie, die de brancheverenigingen wel hebben, zit je heel anders aan tafel met de banken.”
Meer waardering voor ondernemerschap
De brancheorganisaties pleiten voor meer waardering voor ondernemerschap vanuit de banken, politici en ook de consumenten. Daarom zetten de brancheverenigingen in op meer zichtbaarheid en begrip bij consumenten en de politiek. Met meer werkbezoeken. ,,Zodra politici met eigen ogen zien hoe het ondernemerschap draait en werkt, merken we direct dat er meer begrip ontstaat bij hen. We hebben bijvoorbeeld eens met een aantal Tweede Kamerleden uitgerekend hoeveel omzet een gemiddeld bedrijf maakt en wat voor kosten daar allemaal bij komen kijken, dat was echt een eyeopener voor hen.”
Op de website van de campagne staat een toolkit voor ondernemers die meer zichtbaarheid voor de campagne willen creëren. Dat kan zowel op sociale media of met een poster in de winkel. ,,Ondernemers kunnen een poster op hun winkelraam plakken om de consument te laten zien dat het een uitdagend verhaal is en om meer sympathie van de consument te krijgen.”
Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland) richting Den Haag: ‘Ondernemer kan niets met zwabberende overheid’