Nieuws Actueel

Motown Movement wil iedereen duurzaam laten bouwen

Drie architectuurstudenten van de TU Delft leggen een jaar lang de studieboeken opzij om zich bezig te kunnen houden met The Motown Movement, een project waarmee ze strijden tegen klimaatverandering met behulp van duurzame bouwtechnologieën. "We willen de wereld verduurzamen."

Sjan Verhoeven 9 augustus 2016

Pers Foto HQ

Dominik Lukkes, Bob Hendrikx en Ronen Dan stopten in februari tijdelijk met studeren omdat ze hun kennis graag in de praktijk wilden brengen. Ze hadden ideeën om een duurzaam huis te bouwen. "Bob en Ronen zijn vorig jaar naar Amerika geweest en Detroit was ze heel erg bijgebleven. Het verval van de stad, maar ook het optimisme van de mensen. Daar wilden we iets mee doen, dus toen zijn we gaan brainstormen", vertelt Lukkes.

Showcase

In april kochten ze een huis in Detroit. In eerste instantie werd er wat argwanend gekeken naar de drie Nederlandse studenten die in de stad een project wilden opzetten, maar uiteindelijk wisten ze verschillende lokale partners aan zich te binden. Het huis, gebouwd rond 1920 en onbewoond toen ze het kochten, moet dienen als showcase. "Het heeft twee verdiepingen. De onderste verdieping wordt een open source paviljoen, waar bijvoorbeeld lezingen worden gegeven over het verduurzamen van je huis." Als je door het huis loopt, moet duidelijk worden op welke manieren dat kan. "Zie het als een soort menukaart", legt Lukkes uit. "Je kunt kiezen uit allerlei technieken die je kunt toepassen op je eigen huis."

Op de bovenste verdieping komt waarschijnlijk een alleenstaande moeder met haar kinderen wonen, als een 'proof of concept'.

Documentaire

Naast het huis moeten er uiteindelijk een boek, een documentaire en een website komen waar (bestaande) methoden voor duurzaam bouwen worden gebundeld. "Wij gaan geen nieuwe technieken ontwikkelen, want er zijn al veel manieren om je woning duurzamer te maken", legt Lukkes uit. Als voorbeelden noemt hij het isoleren van je huis met krantensnippers of het opvangen van regenwater om je wc door te spoelen.

Voor de verbouwing van het huis en het maken van het boek, de documentaire en de website is nog wel enige financiële steun vereist. "In juni hebben we al een crowdfundactie gehouden, waarmee we een kleine 13.000 euro hebben opgehaald", aldus Lukkes. "Maar alleen al voor de verbouwing schatten we 80.000 euro nodig te hebben."

Wil je doneren? Dat kan via de website.

Het huis: van oud naar nieuw

Gerelateerde artikelen:Stonecycling wil de bouwwereld veranderen met baksteen van afvalOok Mill Home doet mee met de ‘tiny house movement’