Nieuws Actueel

Niet alle horeca heeft geprofiteerd van de Giro

Niet alle horeca in Nijmegen heeft geprofiteerd van de Giro d'Italia. Deels omdat zaken niet op tijd de deuren openden, deels omdat ondernemers terrassen moesten afbreken om ruimte te maken voor het wielercircus, zo schrijft De Gelderlander.

Eric Reuhbeb Rutten en Jacqueline van Ginneken 10 mei 2016

Gironijmegen1065 1

Zo liep grand café Vivaldi omzet mis omdat het terras op het evenemententerrein vrijdag al weggehaald moest worden. "Als de Giro er niet was geweest, hadden we meer verdiend", zegt bedrijfsleider Michael Kersten.

10.000 euroHij baalt er nog wel het meest van dat zijn terras moest wijken 'voor twee keer twee uurtjes een paar wagens van de wielrenners op zaterdag en zondag'. "Dat heeft me, schat ik, zo'n 10.000 euro aan omzet gekost." Plus de kosten voor het weghalen, opslaan en weer terugzetten van de stoelen, tafels en terrasschermen. Extra zuur is dat op de Grote Markt, waar de tweede etappe van de Giro van start ging, de terrassen wel mochten blijven staan.

Ook De Gelagkamer op de Waalkade moest een deel van het terras verwijderen. De gemeente had echter verzuimd dat te melden bij de uitbater, waardoor uiteindelijk gemeentewerkers het meubilair hebben verplaatst en een deel van het terras toch in gebruik kon blijven.

Enkele horecazaken op de Waalkade die zich richten op de avondmaaltijd, openden zondag pas later op de dag. De meeste uitbaters zeggen heel tevreden te zijn over de klandizie. Restaurant Dock 17 had wel graag eerder geweten dat de fietsers vanaf de Waalkade niet via de Voerweg, maar via de Grotestraat naar de start op de Grote Markt zouden rijden. "Het werd daardoor extra druk. Als ik dat geweten had, had ik meer personeel kunnen inzetten", zegt eigenaar Stefan van de Logt.

Gemiste kansIn de Grotestraat ontstond een 'Giro-file' van wielrenners, volgauto's én publiek. Maar de cafés bovenin de Grotestraat, zoals Tout, Mets en Lente, zaten potdicht. Een gemiste kans?

"Ik denk het niet", reageert Kristie Lamers van stadscafé Tout, dat op zondag altijd gesloten is. "We zitten hier allemaal met kleine bedrijfjes, dus als je opengaat, moet je personeel neerzetten. Maar je hebt geen omzet. De ervaring leert dat bij evenementen alles naar de Grote Markt trekt. Bovendien concentreren we ons op onze eigen straatevenementen met livemuziek, zoals de meifeesten op 28 mei."

De beslissing om de route van de Giro-renners te verleggen van de Voerweg naar de Grotestraat, werd pas op het laatste moment genomen door de Giro-organisatie, vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Noem het maar de Italiaanse slag."