Nieuws Actueel

Nooit meer om zakgeld zeuren bij je ouders

Handig voor ouders: nooit meer zoeken naar kleingeld omdat junior zakgeld moet hebben. Otly! is een app voor ouders en kinderen om zakgeld te beheren.

De Ondernemer | Foto: Rink Hof 18 oktober 2016

Zakgeldapp Otly

Vedran Vego en Lior Bornshtain kennen elkaar uit de financiële technologie (fintech). Ze werkten voor Allshare Media Banking dat e-bankinginfrastructuren ontwerpt en daarna voor het personalfinanceplatform The Moneyer. Ze namen een jaar geleden ontslag om de zakgeldapp Otly! te ontwikkelen.

Zakgeld

Het idee ontstond uit frustratie van Bornshtain, die vaak vergat zijn drie kinderen van vijf, zeven en elf het wekelijkse zakgeld te geven. Als een van zijn kinderen in de boekwinkel een Donald Duckje wilde kopen en hij zei: 'Doe maar van je zakgeld', dan hadden ze het vaak niet bij zich. ,,Je schiet dan makkelijk voor en vergeet het. Zo leren ze nooit dat geld op kan.''

Gamen

Er is nu een basisversie van de app, waarop je als ouder kunt bijhouden hoeveel je hebt gegeven en voorgeschoten. Dat bedrag trekt Otly! af van de virtuele rekening van het het kind. Vego en Bornshtain willen ernaartoe dat kinderen hun cash storten bij hun ouders en dat ze zelf betalingen kunnen doen. Bijvoorbeeld bij Sony om online te gamen of om iets te kopen bij iTunes. Helemaal mooi zou het zijn als ze kunnen afrekenen bij Intertoys. ,,Maar we gaan niet de nieuwe iDeal proberen uit te vinden'', zegt Vedran.

Afrekenen met telefoon

Ze hopen dat het mogelijk wordt voor kinderen om af te rekenen met de telefoon en om geld gestort te krijgen, zoals het rapportgeld van opa en oma. Zo ver is het nog niet, maar Otly! is in gesprek met 'alle banken'. Meegaan met Otly! is slim, betoogt Lior. Is een kind eenmaal binnen als klant, dan gaat het niet snel weg.

Cool

De app leert kinderen omgaan met geld. ,,We hebben verzoeken gekregen uit het onderwijs, maar dat willen we juist niet. Hij moet zo cool zijn dat kinderen hem gaan gebruiken. We moeten de ouders onderwijzen."

Internationale ambities

Lior is Israëlier en woont negentien jaar in Amsterdam, Vedran komt uit Kroatië en is negen jaar hier. Hoewel ze internationale ambities hebben, vinden ze Amsterdam een prima plek om onder de radar dingen uit te proberen. Vego: ,,In Groot-Brittannië of de VS sta je meteen in de spotlights. Dat is hier minder. En Nederland is behoorlijk ver met fintech.''

Omzet

Otly! heeft vier medewerkers en won de Uber-pitch voor nieuw talent. Omzet is er nog niet, de app is gratis. 7.000 kinderen hebben hem gedownload. otly.net

Gerelateerde artikelen

Otly: 'Handig om Uber-baas onder de knop te hebben'

Heleen Eshuis uit Voorst bedenkt groene buitenruimten voor scholen

Enschedese ondernemers profiteren van Pokémonjagers