Nieuws Actueel

Noorse olie- en gasstaking voorbij na bemiddeling overheid

Een staking van Noorse olie- en gasmedewerkers wordt zo spoedig mogelijk beëindigd. Dat gebeurt na bemiddeling van de overheid van het Scandinavische land. Een voorstel om het dispuut tussen vakbonden en werkgevers door een verplichte looncommissie te laten beoordelen werd door beide partijen geaccepteerd. De staking was dinsdag begonnen.

ANP 5 juli 2022

ANP050722228 1

"Het is niet te rechtvaardigen om de gasproductie zo ver tot stilstand te laten komen als door deze staking in de komende dagen dreigde", liet minister van Arbeid en Sociale Inclusie Marte Mjøs Persen weten. "De productie zou dramatisch inzakken en dit is heel belangrijk in een situatie waarin de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk volledig afhankelijk zijn van de energiesamenwerking met Noorwegen." Mjøs Persen zei dat ze daarom geen keuze had om in te grijpen.

Vanwege de Russische inval in Oekraïne probeert Europa minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Noorwegen heeft daarom de productie verhoogd, maar door de staking kwamen de leveringen in gevaar. En dat net nu Rusland de gaskraan nar Duitsland, het Europese land dat het zwaarst op Rusland leunde voor zijn gasleveringen, een flink stuk heeft dichtgedraaid.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws