Nieuws Actueel

Olcay Gulsen: van zakenvrouw naar tv-personality

Van zakenvrouw naar tv-personality: ondanks het faillissement van SuperTrash en de voortdurende negatieve media-aandacht daaromheen, weet Olcay Gulsen het als tv-personality goed te doen. Ook zij heeft nu getekend bij Talpa. Ligt het ondernemersleven nu voorgoed achter haar?

De Ondernemer | Foto's: ANP 3 mei 2019

Olcay Gulsen Supertrash ANP KIPPA BAS CZERWINSKI

De 38-jarige Olcay Gulsen wordt op 20 juli 1980 geboren in het Brabantse Waalwijk. Haar exotische looks erft ze van haar Koerdisch-Armeense ouders die uit Turkije komen. In het gezin met vier zussen en een broer beleeft ze alles behalve een zorgeloze jeugd doordat haar gewelddadige vader lijdt aan schizofrenie. “De helft van zijn leven was hij geïnstitutionaliseerd. Kreeg hij medicijnen, was er ritme en regelmaat. Ik heb hem vergeven. Dat kon ik als kind niet, maar begrip komt met de jaren”, zegt Gulsen hierover in het AD.

Supertrash

Wie Olcay Gulsen zegt, zegt ook SuperTrash, het extravagante kledingmerk dat ze naar eigen zeggen in 2009 overnam van de Californische it-girl (charmante jonge vrouw die enorme media-aandacht verwerft, red.) Ava Riley. “Ze zou Riley in 2004 bij de New York Fashion Week ontmoet hebben, waar Riley haar voorstelde een kledinglijn te starten die gepromoot zou worden door it-girls. Gulsen - die naar eigen zeggen de Europese tak leidde - zou Riley in 2009 hebben uitgekocht”, schrijft Quotenet met grote vraagtekens boven het hoofd. Volgens hen is it-girl Riley onvindbaar en zijn er geen bewijzen dat het bedrijf SuperTrash voor 2009 actief was.

Lees ook: Olcay Gulsen: 'Ik wil iets zinvollers doen'

Hoe je het ook wendt of keert, het verhaal legt haar geen windeieren. “Alles is een verhaal. En als er geen verhaal is dan moet je maar een verhaal maken”, geeft ze toe in een interview met Playboy. “Ik heb veel gebluft, ik heb een beetje gelogen, ik heb interessant gedaan, ik heb mezelf beter voorgedaan dan ik was – het hoort er allemaal bij. En ik zou het morgen weer doen. Dat is onderdeel van de strategie. Je moet je best doen om een beetje op te vallen.”

Mode-imperium

Gulsen weet een indrukwekkend mode-imperium neer te zetten met vier labels: SuperTrash, ST.Studio, Olcay Gulsen en beauty-atelier Kemist. Haar modelabel SuperTrash groeit uit tot een internationaal succes: zestien winkels, 1.600 verkooppunten in meer dan twintig landen. Beyoncé en Maxima hullen zich in haar creaties. Maar, zegt ze tegen BN DeStem: "In die jaren was ik dag en nacht bezig met de opbouw van mijn bedrijf. Daardoor voelde ik me constant gejaagd, nam nergens meer tijd voor. Zelfs af en toe gezellig thuis eten met mijn vriend was er niet bij.” De overwerkte onderneemster stopt in februari 2018 als CEO van haar eigen bedrijf. Een maand later wordt het faillissement voor SuperTrash aangevraagd. Fashionista Gulsen wist al langere tijd dat het slecht ging. “Ik had gehoopt dat we het dieptepunt achter de rug hadden en weer aan het opbouwen waren. Ik wist echt niet dat -toen ik vier weken geleden het stokje overdroeg- het faillissement nu al een feit zou zijn”, aldus Gulsen tegen het AD. Een groep investeerders (ST.Art BV) heeft de intellectuele eigendomsrechten, voorraden en inventaris van de winkels overgenomen voor een mogelijk doorstart van het merk.

Lees ook: Dit is waarom Olcay Gulsen (37) een stap terug doet bij miljoenenbedrijf SuperTrash

Werk aan de Winkel

Dat Gulsen het bedrijf zo ver in de afgrond heeft kunnen laten zakken is opmerkelijk, aangezien ze zelf slecht lopende zaken van zelfstandige ondernemers nieuw leven in blies in het programma Werk Aan De Winkel. In het BNN-programma helpen Olcay Gulsen en Frank de Ruwe kleine winkeliers die het hoofd maar nét boven water houden. In 2014 en 2015 werden er twee seizoenen van het programma gemaakt.

Schnabbels naast SuperTrash

Terwijl SuperTrash tussen haar vingers doorglipt, werkt Gulsen aan tal van projecten. In 2009 wordt ze het gezicht van het nieuwe Philips Senseo-koffiezetapparaat. Een jaar later maakte ze een Special Edition Dutch Dress voor Bavaria en zet de charmante verschijning zich in voor Samsung. In 2012 en 2013 ontwerpt ze de Europees Kampioensjurk voor Albert Heijn en een jurk om de 25ste verjaardag van Disneyland Paris te vieren. In dat jaar maakt Olcay ook haar acteerdebuut in de Nederlandse speelfilm Soof. "Ik hou nu eenmaal van een uitdaging. Toen ik gevraagd werd voor deze filmrol was ik meteen enthousiast. Het is een erg leuke en spannende ervaring", zegt ze in een verklaring.

Lees ook: Modemerk SuperTrash krijgt met doorstart een nieuwe kans

RTL Boulevard

Hoewel ze in de speelfilm slechts een kleine rol vervult, heeft ze meer zendtijd op televisie in de talkshows Pauw en Witteman en RTL Boulevard. In dit laatste programma op RTL4 interviewt ze als RTL Boulevard-deskundige én Temptation Island-fan de hoofdpersonen uit Temptation Island VIPS.

In juni 2014 werd Olcay een van de vaste deskundigen op het gebied van lifestyle bij RTL Boulevard. Sinds 2017 is ze tevens een van de vaste reporters.

Wie Is De Mol?

De mensen die Gulsen nog niet kenden, leren haar kennen als één van de kandidaten van Wie Is De Mol. Het achttiende seizoen van het AVROTROS-programma is opgenomen in Georgië. Volgens het magazine Glamour is haar deelname aan Wie Is De Mol een goede zet voor haar imago. “In eerste instantie dachten mensen dat Olcay het arrogante modemeisje zou zijn die haar stiletto’s zou aantrekken bij de tokkel-opdracht. Niets blijkt minder waar. Het vooroordeel dat modeliefhebbers niks anders kunnen dan shoppen, wordt door Olcay volledig ontkracht. Ze mag er dan wel als modemeisje uitzien, van binnen is ze allesbehalve oppervlakkig. Olcay is slim, uitgesproken, aanwezig en bloedfanatiek. Verre van wat mensen verwacht hadden. “

Race Tegen De Klok

Voor het SBS6 programma Race Tegen De Klok reist de voormalig modeontwerpster af naar de voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië. Daar moet zij geld bij elkaar racen voor het goede doel ‘Kluivert Dog Rescue Center’. Terwijl de tijd wegtikt voert ze spannende opdrachten uit. Ze doet dit samen met twee mensen die een grote rol in haar leven spelen: haar vriend Frans Ghazi, met wie ze nu drie jaar een relatie heeft, en haar zus Dolce Gulsen. Andere deelnemers aan de rally zijn onder meer Jan Versteegh, André Hazes, Jelka van Houten en Rico Verhoeven.

Beter Laat Dan Nooit

Vanaf september 2018 schittert Gulsen op televisie als presentatrice van het televisieprogramma Beter Laat Dan Nooit. In de tv-show gaat ze met Willibrord Frequin, Gerard Cox, Peter Faber en Barrie Stevens op rondreis door Azië. Het reisprogramma met Olcay Gulsen en vier seniore BN'ers doet goede zaken met 878.000 kijkers en positieve recensies op social media.

Talpa

In mei bevestigd Olcay Gulsen dat ook zij een contract heeft getekend bij Talpa. Wat haar tv-werkzaamheden daar precies gaan worden, is nog niet bekend. Met haar achtergrond bij RTL Boulevard lijkt in elk geval een stap naar het kijkcijfer-kwakkelende 6 Inside een optie, maar zal Net5 - de vrouwenzender waar Linda de Mol en Jildou van der Bijl nieuw leven in gaan blazen - een belangrijker argument zijn geweest.

Het vermogen van Olcay Gulsen

Met deze lijst aan schnabbels en televisieoptredens ziet het er naar uit dat Olcay Gulsen ook prima rondkomt zonder de inkomsten van modemerk SuperTrash. Tussen de bedrijven door treedt ze meer en meer naar voor als influencer op socialmedia. Instagram-posts waarin ze een haarverf (“dankzij Guhl Kleurbehoud en Verzorging blijft het gezond en stralend”), thee (“Heerlijk #evenbijkomen met Pickwick “) en de Staatsloterij (“Ik werk hier niet voor het geld’, want ik heb mijn 1 juli loten voor de Droomsalaristrekking al binnen”). Hoeveel ze met deze commerciële uitingen verdient, hoe rijk de diva is en wat het vermogen van de zakenvrouw is, is niet bekend.

  • Ondernemer: Olcay Gulsen
  • Bedrijf: SuperTrash, mediapersoonlijkheid
  • Geboorteplaats: Waalwijk (1980)