Nieuws Actueel

Ondernemen als een digital nomad

Het is de droom, of soms zelfs de drijfveer van veel ondernemers: een winstgevende organisatie opzetten en veel geld verdienen om de mooiste plekken van de wereld te bekijken. Maar die plekken zijn soms dichterbij dan je denkt. Als ondernemer kun je er namelijk ook voor kiezen om te leven als digital nomad.

i.s.m. T-Mobile 26 juli 2016

T mobile digital nomads

Het Nieuwe Werken

Als digital nomad ligt de wereld letterlijk en figuurlijk aan je voeten. Een ‘voorfase’ van een digital nomad is Het Nieuwe Werken. Niet meer verplicht naar kantoor, maar gewoon vanuit huis verschillende werkzaamheden voor je onderneming verrichten. Steeds vaker zie je dat werknemers of ondernemers vanuit huis werken. Dit is een vrij milde variant op het digital nomads-leven.

Digital nomads

Het Nieuwe Werken wordt steeds gebruikelijker in Nederland en wordt door zowel werknemers als werkgevers als prettig ervaren. De volgende stap is dan ook snel gemaakt: niet meer vanuit huis werken, maar vanuit buiten de deur. Dit kan het strand in Scheveningen zijn, maar veel digital nomads leven onder het motto ‘als je het doet, doe het dan goed’. Zo zijn er in de wereld een paar populaire hotspots voor digital nomads, zoals Chiang Mai, Bali, Bangkok, Phuket en Colombo.

Wat heb je nodig als digital nomad?

In principe heb je eigenlijk niet veel nodig als digital nomad. Een stabiele internetverbinding, bijvoorbeeld in een internetcafé of bij co-working spaces. Daarnaast is een goede laptop een belangrijke vereiste. Al zou je je ook kunnen redden met een computer in een internetcafé in combinatie met je eigen smartphone, zoals bijvoorbeeld de nieuwe Apple iPhone SE. Verstandig is ook om een back-up plan op te stellen. Mocht het leven als digital nomad je toch niet zo bevallen – omdat je klanten uitblijven, je niet kunt rondkomen of gewoon niet kunt aarden op de plek waar je naartoe bent vertrokken – dan is het fijn om terug te kunnen vallen op dat back-up plan.

Competenties van digital nomads

Als digital nomad heb je vertrouwen nodig, in jezelf en in je klanten, maar ook juist ván je klanten. Daarnaast is het belangrijk dat je flexibel bent. Het is namelijk mogelijk dat jij met je smartphone en zwembroek in Chiang Mai een e-mail verstuurd naar je klant, waar het 5 uur eerder is. Je dient je te realiseren dat jij degene bent die zich moet aanpassen aan de wensen van jouw klant die op een heel ander tijdstip leeft. Wil de klant bellen om 9 uur op Nederlandse tijd, dan sta jij midden in de nacht op om je klant tevreden te houden. Misschien logisch, maar wel iets waar veel digital nomads vooraf niet aan hadden gedacht.

Als digital nomad heb je ook een hoog doorzettingsvermogen nodig, want telefoongesprekken zoals hiervoor genoemd, kunnen hun tol gaan eisen. Het is lastiger om contact met klanten warm te houden wanneer er weinig ruimte is voor persoonlijk contact. Let hier dus goed op en communiceer hier duidelijk over.

Niet alleen rozengeur en maneschijn

De ‘thuisblijvers’ hebben vaak een beeld over digital nomads als het leven van een luizenleventje, veel genieten en weinig werken. Het tegendeel is echter waar. Als ondernemer weet je als geen ander wat hard werken is, en dat is in het buitenland echt niet anders. Je onderneming moet nog steeds winstgevend zijn, ook al ben jij 6000 kilometer van de vestigingsplaats verwijderd.

Daarnaast kun je je als digitale nomade ook erg eenzaam voelen, wanneer je alleen reist. Het rooskleurige leven heeft dus ook een schaduwzijde waar je tegenop gewassen moet zijn.

Inpakken en wegwezen

Voor degene die opgewassen is tegen de schaduwzijde van het digitale nomade-leven, staat een mooie droom te wachten: je onderneming voortzetten terwijl jij je aan de andere kant van de wereld bevindt en de mooiste plekken op aarde bezoekt. Durf jij het aan?