Nieuws Actueel

Ondernemer Mark Snoeren neemt Skipiste Nieuwegein over

Skipiste Nieuwegein is in nieuwe handen. Mark Snoeren, VVD-fractievoorzitter in Nieuwegein, neemt de wintersportbaan over van oprichter Mark van der Swaluw, zo staat in het AD Utrecht.

FREKE REMMERS | Beeld: William Hoogteyling 20 oktober 2017

Skipiste Nieuwegein Mark Snoeren

Snoeren (43) kwam, zag en dacht: die skipiste wil ik hebben. Sinds hij een jaar of zeven geleden voor het eerst een lat op de Skipiste Nieuwegein zette, sprak hij met enige regelmaat oprichter Van der Swaluw aan met de opmerking 'als je ooit wilt verkopen, bel me dan'. Afgelopen skiseizoen antwoordde Van der Swaluw, die de kunstskibaan in 1994 begon, voor het eerst dat Snoeren dan binnenkort wel een telefoontje kon verwachten.

Lees ook: Snowworld krijgt steilste indoor piste van Europa

"Ik heb een enorme passie voor skiën", vertelt Snoeren. "Toen mijn opa en oma 40 jaar getrouwd waren, namen ze de hele familie mee op wintersport. Ik was een jaar of 12 en meteen verkocht. De snelheid die je soms kan halen, de techniek om mooi van de berg af te gaan en natuurlijk de omgeving met bergen, sneeuw en enthousiaste mensen. Als je dan een bedrijf kunt kopen waar je je passie en die gezelligheid elke dag kunt meemaken, is het fantastisch om daar te mogen werken."

Ondernemerschap

Als VVD'er heeft hij wel wat met ondernemerschap. Met een schuin oog keek hij vaak jaloers naar zijn vrouw, die een eigen pedicurezaak runt. Ondertussen werkte hij jarenlang in loondienst, de laatste jaren als strategisch adviseur bij hoogspanningsnetbeheerder Tennet. "Ondernemerschap heeft altijd mijn aandacht gehad, maar het is nog niet eerder gebeurd. Ik werd als dienstplichtige opgeroepen bij de Koninklijke Marechaussee en toen ben ik daar blijven hangen. Maar ik heb altijd de droom gehad een eigen sportbedrijf op te starten."

Sinds eind september is hij enig aandeelhouder van Skipiste Nieuwegein aan de Nedereindseplas. Voor hoeveel geld de skipiste van eigenaar verwisselde, wil hij niet zeggen. Voorlopig blijven de zaken er onveranderd. Het winterseizoen is, ondanks de hoge temperaturen, al in volle gang en dus wordt er hooguit wat aan de bekleding gefutseld.

Ideeën voor het zomerseizoen

Voor de zomerseizoenen heeft Snoeren wel ideeën. "Ik wil het tuben (met een opblaasband de berg af, red.) uitbreiden. Nu wordt de tubebaan rond april helemaal opgebouwd, waar ook de skipiste voor wordt gebruikt. Maar dat kost tijd en na tien weken moet het alweer afgebouwd worden voor onderhoud aan de skipiste. Hoe kan dat sneller en flexibeler, zodat je meer kunt tuben? Met mijn militaire achtergrond kijk ik ook naar survivalactiviteiten."

Daarmee wordt Snoeren geen concurrent van recreatieterrein Down Under in Nieuwegein, zegt hij zelf. "Dat richt zich toch meer op watersport, wij op bergsport. We kunnen juist elkaar versterken en zo Nieuwegein beter op de kaart zetten."

Ik heb altijd de droom gehad een eigen sportbedrijf op te starten

Mark Snoeren