Nieuws Actueel

Ondernemer pleit voor maatregelen na drie inbraken in korte tijd

Kentekenregistratie op De Marslanden? De gemeenteraad maakte korte metten met dat idee. Tot woede van ondernemer Arjan Biel, die drie keer inbrekers op bezoek kreeg.

Van onze redactie 8 februari 2016

Beveiliging Camera Thinkstock

Vijftien jaar zat Arjan Biel in de Zwolse binnenstad met zijn reclamebureau. Nooit wat aan de hand. Maar kort nadat hij de overstap maakte naar een pand op bedrijventerrein De Marslanden was het raak. Tussen begin november en eind december werd zijn bedrijf - het al bestaande reclamebureau en de net gestarte studio voor 360 graden fotografie - drie keer bezocht door inbrekers.

Niet veilig Twee keer kwamen ze binnen en haalden voor twintig mille weg aan camera's, computers en een televisie. "Het is ontzettend wrang. Je steekt je nek uit en probeert een nieuw bedrijf van de grond te trekken. En dan zoiets. We hebben beveiliging, er hangen zestien camera's in de directe omgeving, je doet er alles aan om het te voorkomen. Toch gebeurt het. Op een van de bewakingsbeelden kijkt de inbreker zo de camera in, met zijn bivakmuts op. Als ik nu 's avonds thuis zit, denk ik: wat zou er gebeuren? Je voelt je niet veilig."

KentekenregistratieDe situatie van Biel werd afgelopen maandag door de VVD aangehaald in de gemeenteraad als ondersteuning voor het pleidooi om kentekenregistratie in te voeren op bedrijventerrein De Marslanden. Dit in navolging van De Hessenpoort, waar het al enkele jaren gemeengoed is.

Maar de rest van de gemeenteraad maakte korte metten met het voorstel van de liberalen. De inbraakcijfers op de Marslanden geven geen aanleiding voor zo'n ingrijpende maatregel en ondernemers kunnen zelf ook meer doen om inbraken te voorkomen, zo was de teneur.

‘Tik op de neus’"Het gemak waarmee het van tafel wordt geveegd... Ik ervaar dat als een tik op de neus", zegt Biel. "Ik heb het gevoel dat ze voorbijgaan aan de impact die dit op een ondernemer heeft. Ik zou burgemeester Meijer wel willen uitnodigen om hier zelf te komen en mijn verhaal te horen. Misschien dat hij er dan anders over denkt."

VerantwoordelijkheidEn de suggestie dat hij zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen? "Dat doe ik al", zegt hij. Hoe precies, dat wil hij niet prijsgeven. Want criminelen kunnen meelezen. "En ja, er is een collectieve beveiliging op het bedrijventerrein en daar ben ik ook heel blij mee. Maar de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn niet gepakt. Met kentekenregistratie was dat wel gebeurd, dat weet ik zeker. Ik weet dat er meer ondernemers zijn die ook getroffen worden door inbraken. En het is ook onderwerp van gesprek in de ondernemersvereniging."

Biel denkt dat er draagvlak te vinden is voor de invoering van kentekenregistratie, ook financieel. "Maar eigenlijk maakt de gemeente op voorhand het gesprek daarover al onmogelijk. Dat vind ik kwalijk. Wij ondernemers zijn niet alleen verantwoordelijk voor de structuur van een gebied en de veiligheid ervan."

Foto: Thinkstock