Nieuws Actueel

Arbeidsduurverlenging: MKB-Nederland roept op meer uren te werken

Om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden zouden werknemers meer uren moeten werken, stellen VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN. 'Onconventionele oplossingen zijn nodig'.

ANP 9 september 2022

Laatste update: 9 september 2022 09:45

Team mensen personeel arbeidsmarkt

Afbeelding: Shutterstock.

Op die manier kan op korte termijn een slag worden geslagen om ervoor te zorgen dat werkdruk beheersbaar blijft. Ook zouden de extra uren ervoor kunnen zorgen dat maatschappelijke problemen als gevolg van de personeelstekorten minder worden. D

Volgens de ondernemersorganisaties moet arbeidsduurverlenging weer vaker onderwerp van gesprek worden in bedrijven en aan de cao-tafels. Dit zouden werkgevers en werknemers zelf moeten oppakken. 'Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: we lossen een deel van het krapteprobleem op en het is goed voor de koopkracht van werknemers, nu het leven in korte tijd fors duurder is geworden'.

'Het kabinet heeft concrete plannen aangekondigd om de krapte aan te pakken, maar die bieden op korte termijn nog te weinig soelaas. Onconventionele oplossingen zijn nodig'

De huidige tekorten op de arbeidsmarkt zorgen voor serieuze problemen, zo klinkt het in een gezamenlijke verklaring van de organisaties. Zij wijzen onder andere op de kwaliteit van de zorg die achteruit holt. Verder spelen er problemen in het onderwijs en openbaar vervoer. Ook worden de ambities voor de verduurzaming en de woningbouw onhaalbaar. Ook belemmeren de tekorten de economische groei.

Lees ook: Hoogleraar Arbeidsmarkt: 'Zorg dat deeltijders meer uren maken'

'Het kabinet heeft concrete plannen aangekondigd om de krapte aan te pakken, maar die bieden op korte termijn nog te weinig soelaas', aldus de verklaring. 'Daarom zijn nieuwe onconventionele oplossingen nodig, zoals arbeidsduurverlenging'. Nederland telt volgens de VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN 4,5 miljoen mensen die in deeltijd werken. Daarvan zouden er 500.000 hebben aangeven dat ze per direct meer zouden willen werken, als dat ook meer zou lonen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws