Nieuws Actueel

Ongewenste Sinterklaaspresentjes massaal te koop in Zwolle

Bij de kringloopwinkel aan de Nieuwe Deventerweg in Zwolle is het een dag na Pakjesavond razend druk. "Na elk feest waarbij cadeaus worden gegeven, zien wij extra bezoekers", stelt bedrijfsleider Jan Hulsink. "Of het nou Vaderdag is, of Sinterklaas."

Arjen ten Cate & Anton Goegebeur | Foto: Frans Paalman 7 december 2016

Ongewenste sinterklaascadeaus te koop Frans Paalman 2

Stichting Kringloop Zwolle krijgt nu regelmatig spullen die nog in de verpakking zitten. "Het is mooi dat wij er andere mensen blij mee kunnen maken. Dus breng die ongewenste cadeaus vooral", lacht bedrijfsleider Jan Hulsink.

Een tweede leven

Moeder Mattanja Smit, die samen met dochter Flore (3) tussen het speelgoed neust, heeft zelf ook wel eens presentjes aan de kringloop gegeven. "Ik gooi het niet weg, maar gun het een tweede leven." Henny Oosterhof vindt het weggeven of ruilen van cadeaus niet erg. "Beter ruilen, dan huilen. Bij ons in de familie is iedereen altijd heel eerlijk. Als we het niet mooi vinden, dan zeggen we dat en vragen om de bon." Ze heeft nog een tip voor mensen die vaak 'verkeerde' cadeaus krijgen. "Maak een duidelijk verlanglijstje!", lacht ze, terwijl ze zelf inkopen voor kerst doet in de kringloopzaak. De nieuwste Harry Potter, Judas van Astrid Holleeder en de biografie van Thomas Dekker vonden het vaakst de weg terug naar de Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren. "Cruijff heb ik nog niet zien passeren, Harry Potter al zes keer en Judas vijf keer, samen met enkele kookboeken", vertelt de medewerker.Gelukkig geeft de Sint een bonnetje. "We zien de retour vaak stijgen na 5 december. Harry Potter is een boek dat mensen graag meteen kopen. Dan gaan ze geen dagen of weken wachten op Sinterklaas."

Tekst gaat verder onder de foto

Marktplaats

Cd's, boeken, parfums, stropdassen en jumpsuits: ontvangers zijn ze soms liever kwijt dan rijk en zetten ze te koop. Ieder jaar presenteert online verkoopwinkel Marktplaats een lijst met de meest ongewenste cadeaus. Gekscherend 'Sinternaast' genoemd. Opvallende binnenkomer in de top 5 dit jaar, zijn de jumpsuits voor dames. Veel gegeven, niet geliefd. "Elk jaar zien we na pakjesavond een opvallende stijging in het aanbod van 'cadeau'-artikelen", stelt een zegsman van Marktplaats. In sommige categorieën stijgt het aanbod deze dagen met 15 tot 20 procent.

Tweedehands prijsje

Is dat niet een gegeven paard in de bek kijken? "We kennen de motivatie van adverteerders niet, maar ons vermoeden is dat het geaccepteerd is dat je cadeaus een tweede leven geeft als je er zelf niets aan hebt of niet leuk vindt. Het levert bovendien nog iets op." Opvallend genoeg shoppen veel Nederlanders juist expres de dagen na een feest, om zo de beste cadeaus die anderen niet zien zitten in te slaan voor een tweedehands prijs.Bert Schreurs van Kringloop Hardenberg moet het vooral met ouder speelgoed redden. "De Sint brengt nieuw goed dus wordt de kast geruimd. Wij krijgen het oudere goed waar kinderen zijn uitgegroeid." De komst van gloednieuw speelgoed valt volgens Schreurs wel mee. "We krijgen alle soorten, van gezelschapsspelen en poppen tot games."