Nieuws Actueel

Openingstijden winkels in Hengelo op Koningsdag onbekend

Zijn de winkels in de binnenstad van Hengelo op Koningsdag open of gesloten? Ook dit jaar valt daar geen peil op te trekken, aldus de Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 25 april 2016

Hengelo centrum luchtfoto lenneke lingmont

De eensgezindheid onder de ondernemers in de Hengelose binnenstad is ver te zoeken. De ene winkel is open op Koningsdag, de andere blijft gesloten. En veel winkels die geopend zijn, hanteren woensdag afwijkende tijden. Voor de consument is dat behoorlijk verwarrend.

CoördinatieEnige coördinatie ontbreekt. De Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) laat het dit jaar helemaal aan de ondernemers over. In voorgaande jaren gaf de SCH altijd een (niet bindend) advies: wel of niet open. Maar dat haalde weinig uit: de ondernemers gingen toch hun eigen gang. Daarom heeft de SCH maar besloten om dit jaar helemaal geen advies meer af te geven.

"Het is elk jaar weer een punt van discusie", zegt centrummanager Gerard Veldhof. In het verleden gold de richtlijn: dicht als Konigsdag voor in de week valt, open als Koningsdag achter in de week valt. "We hebben dat een paar jaar proberen te handhaven, maar het wordt niet wat. Daarom laten we het nu maar helemaal vrij", zegt Veldhof.

Individuele ondernemersDat leidt tot een sterk versnipperd beeld, zo blijkt uit een rondje door de binnenstad. Er valt geen enkele lijn te bespeuren in de plannen van de individuele ondernemers voor Koningsdag, niet per straat en niet per branche. Ook de openingstijden van de winkels die wel open gaan, lopen sterk uiteen.

In de Enschedesestraat zijn de meeste filiaalbedrijven (zoals Blokker en Intertoys) woensdag open. Dat geldt ook voor de Hema, zij het met aangepaste openingstijden: van 09.00 tot 17.00 uur. Kledingzaak Tassche, aan de overkant, blijft daarentegen dicht.

Rondje centrumDe winkels in de Brinkpassage blijven woensdag gesloten. Maar Piet Zoomers is wel open: van 10.00 tot 15.00 uur. "Maar als het druk is, gaan we gewoon door", aldus een medewerker. C&A en Etos houden op Koningsdag de deur op slot. Iets verderop is juwelier Jonge Poerink wel geopend. Net als de zaken in winkelcentrum Thiemsbrug. In de Nieuwstraat zijn de meeste winkels gesloten, in de Wemenstraat wisselt het per winkel.

Voor- en nadelenIlse Leurink, van modehuis Wagenaar in de Brinkstraat, houdt de deur dicht. "Ik gun mijn medewerkers heel graag een vrije dag." Spelletjeswinkel De Dondersteen in de Wemenstraat is wel open. "Koningsdag is voor ons de interessantste dag van het jaar", zegt eigenaar Sebastiaan van der Pal.

MarktEr is woensdag wel warenmarkt op de Markt. Maar kleiner van opzet dan normaal: "Ongeveer de helft van de kramen", vertelt marktmeester Annet ten Hoopen. Vanwege de Oranje-activiteiten op het plein staan de kramen aan de kant van Halfords.