Nieuws Actueel

Oprichters Bugaboo maken ruzie en zetten bedrijf te koop

De eigenaren van kinderwagenbedrijf Bugaboo zetten vanwege een knallende ruzie hun miljoenenbedrijf te koop. Bugaboo mag voor zo'n 200 miljoen van eigenaar wisselen, dat meldt het Financieel Dagblad.

De Ondernemer | Foto: Bugaboo 15 juni 2017

Bugaboo 1

De twee eigenaren van Bugaboo, Max Barenbrug en zijn zwager Eduard Zanen, hebben het al jaren met elkaar aan de stok. Dit jaar is de bom gebarsten. In maart daagde Eduard Zanen zijn zwager voor de rechter, maar in 2012 tekenden de twee al een scheidingsovereenkomst. Het kwam er op neer dat als één van de mannen de samenwerking niet meer zag zitten, ze allebei hun aandelen aan derden zouden verkopen. Dat schreef de Volkskrant in maart van dit jaar.

Rabobank

De verkoop vindt waarschijnlijk na de zomer plaats, aldus het FD. Rabobank gaat de verkoop uitvoeren. De bank won het mandaat van Rothschild en KPMG.

Aanleiding

Het is nog onduidelijk wat de precieze aanleiding voor de ruzie en de verkoop van het bedrijf is. Het FD schrijft dat Barenbrug zich tegen de afspraken in bleef bemoeien met de dagelijkse gang van zaken binnen Bugaboo. Zanen wilde daarop zich beroepen op de in 2012 afgesproken clausule, maar Barenbrug weigerde. Daarop stapte Zanen naar de rechter.

Sex and the City

Het kinderwagenbedrijf werd in 1999 opgericht en werd wereldwijd bekend nadat een van hun kinderwagens in een aflevering van Sex and the City schitterde. Het Amsterdamse bedrijf heeft een omzet van 150 miljoen euro en moet straks voor 200 miljoen euro van eigenaar wisselen. Er werken zo'n 1300 mensen bij het Bugaboo.

Lees ook: De hele wereld loopt weg met Amsterdamse kinderwagens

Andere markt

Bugaboo verkoopt tegenwoordig niet alleen meer kinderwagens. Vorig jaar waagde het zich op de markt van de rolkoffers. Barenbrug zei daarover tegen RTL Z: "Als je op een luchthaven of station loopt, zie je overal reizigers worstelen met hun bagage. Het werd tijd om daar iets aan te doen. Het werd tijd de reiswereld kennis te laten maken met onze ontwerpen en filosofie."