Nieuws Actueel

Oté uit Uden levert wereldwijd contactlensvloeistof

Wie ze draagt, kent het belang van de vloeistof die contactlenzen desinfecteert en het inzetten vergemakkelijkt. Maar weinig gebruikers zijn zich er bewust van dat dit product waarschijnlijk uit Uden komt. Daar produceert Oté de vloeistof die wereldwijd wordt verspreid.

Wouter ter Haar | Foto: Jeroen Appels 2 december 2016

ROB OORTHUIZEN1

Van de totale omzet van het bedrijf, dat marktaandeel afsnoept van multinationals als Bausch + Lomb en Novartis, gaat zo'n 80 procent naar het buitenland. Vooral naar Duitsland, Engeland en Polen, maar in toenemende mate ook naar het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

In vrijwel alle landen wordt de vloeistof via distributeurs en groothandels afgezet aan apotheken, drogisterijen en grootwinkelbedrijven, die deze vervolgens rechtstreeks aan de consument leveren. Die past de vloeistof veelal gedachteloos en routineus toe, zonder te beseffen dat hierachter een veelomvattend en ingenieus proces schuil gaat.

De productie speelt zich sowieso af in een volledig steriele omgeving. "Contactlensvloeistof is een medisch hulpmiddel en dat vergt dat we in cleanrooms werken", vertelt algemeen directeur Rob Oorthuizen. Daarom verrichten de medewerkers van Oté Pharma - zoals het productiebedrijf heet - hun werkzaamheden in 'maanpakken'. Rob: "Het is bij ons zomaar tientallen keren keer schoner dan in een operatiekamer van het ziekenhuis."

Maatwerk

Basis van het product is gedemineraliseerd water waar zeker tien stoffen aan toegevoegd worden. "Stoffen om te desinfecteren, reinigen, bewaren enzovoort. Het komt uiterst precies", aldus Rob, die in 2008 de leiding overnam van zijn vader Wim. Die startte in 1979 met het bedrijf als voormalig artsenbezoeker.

Oté Pharma produceert en Oté Optics levert - nu met 70 vaste medewerkers - zo'n 25 verschillende vloeistoffen. Rob: "Elk oog is anders en vraagt dus om een andere lens én vloeistof. Wij zijn sterk in maatwerk. Zo onderscheiden we ons van multinationals." De vloeistof gaat in plastic flessen van 40 tot 500 ml de deur uit. De twee productielijnen zijn elke dag goed voor zo'n 45.000 flacons. Vrijwel alles, zo'n 95 procent, wordt als private label in de markt gezet. ,,Daarom zijn we niet zo bekend, maar in Europa wel één van de grootste zelfstandigen."

Neusspray

Hoewel Oté in de nabije toekomst ook oogdruppels en neussprays gaat produceren, en daarvoor miljoenen investeert, is Rob's huidige werkterrein uitdagend genoeg. "Contactlenzen worden steeds meer een verlengstuk van de techniek. Ze zijn er al met optische zoom of voorzien van chips. Dat vraagt om andere vloeistof en is voor ons dus een mooie motivatie.: